Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zámek Jindřichův Hradec láká na nové pokoje, Třeboň otevře park

Jihočeské památky ve státní správě, které dnes s téměř dvouměsíčním zpožděním kvůli koronaviru zahájily sezonu, připravily mnoho novinek. Zámek v Jindřichově Hradci nabízí nový apartmán Terezie Černínové, Třeboň zpřístupní obnovený park, Kratochvíle interiéry zámeckého kostela, Rožmberk nad Vltavou opravenou věž Jakobínka. Povinný je vstup s rouškami, návštěvnické skupiny budou menší než obvykle. Vstupné je proti loňsku na vybraných trasách dražší o deset korun.

Památkáři čekají výpadek zahraničních turistů. Věří, že o to víc přijde Čechů. Vstupné je někde dražší o deset korun. Zdražení památkáři schválili ještě před koronavirovou epidemií, vyšším vstupným chtěli regulovat velký zájem o některé zámky. „Cenová strategie se pro letošní rok řešila centrálně z generálního ředitelství. Snažili jsme se přesměrovat zájem turistů na méně exponované trasy, které si svojí kvalitou nezadají s hlavními prohlídkovými okruhy,“ řekla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Zámek Jindřichův Hradec zve na nové hostinské pokoje v Adamově stavení, nový je i apartmán hraběnky Terezie Černínové. Zařízení pokojů připomíná 60. léta 19. století. Prohlídkové trasy obohatí od července předměty, jež připomenou 800. výročí od první písemné zmínky o zámku.

„V prvé řadě to bude faksimile listiny, která dokládá působení Vítkovce Jindřicha v později po něm zvaném Jindřichově Hradci. Dále exponáty jako kříž z Palestiny s částečkami prsti ze svaté země, který patrně v 17. století přivezl Heřman Černín, rukavičky hraběnky Františky Slavatové z poloviny 17. století nebo část černínské mincovní sbírky,“ uvedl kastelán Jan Mikeš. Léto nabídne i divadelní titul Defenestrace o Vilému Slavatovi.

Na Kratochvíli spatří lidé kostel Narození Panny Marie, část loňské sezony byl zavřený. Restaurátoři obnovili zlacení štukové výzdoby. Zámek Červená Lhota zatím zpřístupnil expozice v prvním patře, počet lidí v jedné skupině omezil na deset. Až budou bezpečnostní opatření méně přísná, lidé se poprvé podívají do pokoje prince Luise Schönburga. Po loňské pauze, kdy se odbahňoval rybník, začne opět fungovat i půjčovna lodiček.

Na dačickém zámku opravují podlahy v přízemních sálech, které napadla dřevomorka. Návštěvníci se proto místo toho podívají do západního křídla, které je jinak nepřístupné. Je tam část bytu posledního majitele zámku z rodů Dalbergů z 30. let 20. století. Zámek Hluboká přidal do druhé prohlídkové trasy pracovnu kněžny Terezie, kde je vyřezávaný strop.

Třeboňský zámek otevře 1. června park, kde se obnovovaly cesty a areál tak z části vypadá jako koncem 19. století. Památkáři v Třeboni začali také restaurovat protékající kašnu na nádvoří. Hlavní trasu v klášteře Zlatá Koruna obohatí na konci srpna mnišské toalety z 18. století.

Jihočeské státní památky navštívilo loni od ledna do října 1,09 milionu lidí. Z toho nejvíc, 367 102, jich přijelo do Českého Krumlova.

Autoři | Foto Michal Klajban

Štítky památky, koronavirus, Jihočeský kraj, Jindřichův Hradec, Třeboň, zámek, památková péče, Rožmberk nad Vltavou, Jindřich z Hradce, Jan Mikeš, Svátek Narození Panny Marie, kostel, byt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Jindřichův Hradec láká na nové pokoje, Třeboň otevře park  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.