Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

České ženy jsou v problematice prevence onemocnění prsů dobře orientované

PR článek

Nedávným sloučením dvou mamografických pracovišť vzniklo moderní akreditované pracoviště pro screening a diagnostiku rakoviny prsu, které počtem vyšetření patří k největším v České republice. Najdete jej na EUC Klinice České Budějovice (poliklinika Jih). Pacientky zde čeká prostorné klimatizované pracoviště s otevřenou příjmovou recepcí a pohodlnou čekárnou. Miroslava Kubatová, vedoucí lékařka českobudějovického mamocentra, a Marta Klečková, jeho vedoucí radiologická asistentka, představily svoje pracoviště nejen našim čtenářkám, ale i čtenářům.

Mamografické pracoviště EUC Kliniky České Budějovice (poliklinika Jih) patří k největším v České republice. Kolik klientek denně projde vyšetřením právě u vás?
Miroslava Kubatová: Denně vyšetříme 200-210 klientek. Zvládáme provést 170 screeningových mamografických vyšetření, dále pak diagnostickou mamografii, ultrazvukové vyšetření, biopsie.

Jaké typy vyšetření klientkám nabízíte?
Miroslava Kubatová: Klientky se mohou objednat ke screeningové neboli preventivní mamografii. Ta se týká žen od 45 let, které nemají žádný zdravotní problém. Znamená to tedy, že se u nich jedná o preventivní vyšetření. Musí mít žádanku od svého gynekologa nebo praktického lékaře. Na screeningovou mamografii pak chodí každé dva roky, je plně hrazena ze zdravotního pojištění. Ženy, které mají nějaké potíže – nahmatají si bulku, pocítí výtok z bradavky nebo zaznamenají další problémy, absolvují tzv. diagnostickou mamografii nebo ultrazvukové vyšetření. Žádanku jim opět vystaví gynekolog či praktický lékař, vyšetření hradí pojišťovna. Na mamografické vyšetření se může objednat i žena, které již bylo 40 let, a to jako samoplátkyně. Mladší ženy absolvují vyšetření prsů na ultrazvuku.

Představíte nám vaše mamografické centrum? Co zde ženy čeká? Jak se mají na vyšetření připravit?
Marta Klečková: Na preventivní mamografii je možné se objednat telefonicky nebo přes internet na stránkách EUC. Ženy, které přicházejí na diagnostickou mamografii či na ultrazvuk, se mohou objednat pouze telefonicky. V daný termín se klientka dostaví s žádankou od lékaře (pokud je samoplátkyně, žádanku nepotřebuje). Administrativní pracovnice na recepci centra ji zaeviduje, předá jí dotazník týkající se rodinné anamnézy a souhlas se zpracováním osobních údajů. Po vyplnění dotazníku radiologická asistentka ženu vyzve k provedení snímků. Pokud jde klientka na ultrazvukové vyšetření, pozve ji do ultrazvukové vyšetřovny. Žena, která nemá žádné příznaky či problémy, tedy ta, která absolvuje preventivní mamografické vyšetření, po provedení snímků odchází. Do týdne obdrží SMS zprávu, že je vše v pořádku. Pokud potřebují lékaři doplnit na základě hodnocení snímků dovyšetření, ženu telefonicky kontaktujeme a domluvíme s ní termín vyšetření. Klientka, která přichází na diagnostickou mamografii (má obtíže, je po operaci), čeká na výsledek hodnocení mamografických snímků lékařem. Ten obdrží ihned po vyšetření.

Mohou se k vám objednat ženy odkudkoliv z České republiky?
Marta Klečková: Ano, mohou, a i se tak děje. Důležité je, aby na sebe celý systém nastavené screeningové péče navazoval. To znamená, že když se k nám žena objednává, tak zjišťujeme, zda již absolvovala mamografické vyšetření v minulosti a v případě, že ano, tak na jakém pracovišti. Následně požádáme mamografické centrum, kam klientka dříve docházela, o zaslání starých mamografických snímků elektronickou formou tzv. epacsem.

Za jak dlouho se dozvím výsledek?
Marta Klečková: Výsledek je k dispozici nejčastěji do 3 pracovních dnů. 

Je vyšetření na mamografu bolestivé?
Marta Klečková: Každá žena vnímá vyšetření jinak. Vždy se snažíme, aby vyšetření bylo co nejméně nepříjemné. Citlivějším ženám doporučujeme s radiologickou asistentkou při vyšetření o svých obavách či pocitech komunikovat.

Proč se některým ženám vyšetřují prsy pouze ultrazvukem?
Miroslava Kubatová: U žen mladších 40 let se jako metoda první volby provádí ultrazvuk prsů. Je v tom shoda všech odborných společností. Je-li potřeba, pak doplníme mamografické vyšetření.

Ovlivnila nedávná epidemiologická situace zájem žen o prevenci? Nezačaly ji zanedbávat?
Miroslava Kubatová: Naše centrum pracovalo i v době koronavirové krize, měli jsme dostatek ochranných pomůcek, klientek přechodně ubylo, nyní se však dostáváme na obvyklé počty. Nemyslím si, že došlo k zanedbání prevence, zodpovědné ženy dorazí nyní v době s ústupem rizik nákazy Covid-19.

Jsou české ženy v prevenci onemocnění prsů zodpovědné? Jak jsme na tom ve srovnání s Evropou nebo celosvětově?
Miroslava Kubatová: České ženy jsou moderní, orientované v problematice prevence, srovnatelně s ženami z ostatních vyspělých zemí Evropy.

Čím si myslíte, že to je?
Miroslava Kubatová: V dnešní době internetu a sociálních sítí se moderní žena dobře orientuje v nabídce preventivních programů, nezbytnost mamografického vyšetření jako účinné formy prevence má naštěstí dobrou mediální prezentaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky mamograf, pracoviště, vyšetření, České Budějovice, prevence, mamografie, Česko, lékař, Evropa, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České ženy jsou v problematice prevence onemocnění prsů dobře orientované  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.