Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lodičky pro turisty letos u Červené Lhoty nebudou. Kvůli protékající hrázi se vypouští rybník

Památkáři na renesančním zámku Červená Lhota vypouštějí rybník, protože v jednom místě protéká hráz. Druhou sezonu po sobě tak nebudou v provozu lodičky pro turisty, loni památkáři rybník odbahňovali. Oprava hráze by měla začít na podzim, náklady budou minimálně šest milionů korun. Bude nutné zbourat most u stavidel, který je v havarijním stavu.

Hráz začala protékat 30. května. Loni při odbahnění rybníku památkáři zjistili, že hráz na několika místech propouští vodu. Odborníci rozhodli, že rybník může i tak být napuštěný. Památkáři ho chtěli vypustit po sezoně a hráz opravit, uvedla mluvčí. 

Tam, kde je historická výpusť, zaslepená a od roku 1945 nepoužívaná, začal ale 30. května vytékat proud vody. Proto památkáři rybník od 1. června vypouštějí, příští týden bude bez vody. Denně vypustí 30 centimetrů, aby zabránili erozi břehů. Teď do plné hladiny chybí 1,6 metru.

„Nikdy bychom normálně nevypouštěli rybník před létem, kvůli suchu, stromům v parku, zeleni v okolí. Je nešťastné, že to přišlo před letní sezonou. Lodičky pro turisty nebudou a atraktivita místa s vodou bude pro většinu návštěvníků trošku poškozená,“ řekl kastelán Tomáš Horyna.

Památkáři buď hráz opraví nebo udělají novou. Podle Horyny se bude muset zbourat most u stavidel. „Byl sem v 70. letech daný, aniž by někdo řešil, na čem leží. Spočívá na ručně skládaných opěrných zdech, které nesly původně dřevěnou lávku. V tomto místě je hráz nejvíc poškozená. Je to tím, že most je předimenzovaný, jeho podloží s takovou vahou nepočítá. Most je v havarijním stavu,“ uvedl kastelán.

Rybník památkáři odbahňovali od podzimu 2018. Při odbahnění v 80. letech, kdy se 3,5hektarový rybník čistil naposledy, v něm totiž zůstala třetina usazenin. Návštěvníci tak druhou sezonu zažijí zámek bez vody a možnosti půjčit si lodičku. Loni památkáři rybník napustili koncem července, ale půjčovna nefungovala.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky památky, stavby, most, Červená Lhota, rybník, památková péče, Zámek Červená Lhota

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lodičky pro turisty letos u Červené Lhoty nebudou. Kvůli protékající hrázi se vypouští rybník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.