Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nedostatek pekařů uzavřel pekárnu v Horní Plané, fungovala třicet let

Chleba, rohlíky i koláče. To a mnoho dalšího se třicet let peklo v hornoplánské pekárně, která je teď na prodej. Důvodem jejího uzavření je nedostatek pekařů. Existenční starosti ale provozovnu trápily už přibližně tři roky. Coop Jednota zkoušela nabízet zaměstnancům i benefity. Bohužel ani to ji neudrželo v provozu.

Pekárna zásobovala řadu supermarketů, prodejen potravin nebo restaurací v okolí lipenské přehrady. Lidé, kteří v provozovně pracovali, nebyli ani vyučeni v oboru. „Bojovali jsme tři roky o přežití, kdy se nedařilo sehnat kvalitní lidi. Já jsem z toho už nespala a nemohli jsme to zvládnout. Všem jsme sehnali náhradní povolání,“ uvedla zdejší mistrová Dáša Veselá.

Zájemcům o práci byly nabízeny i příspěvky na cestu do práce nebo sociální bydlení přímo v Horní Plané. I přes všechny snahy ale ve středu zmizely z provozovny poslední věci. 

Pekárna v Horní Plané loni vyrobila na tři miliony kusů různého pečiva. Vyrábělo se zde 35 až 40 druhů pekařských výrobků.

Sehnat vyučeného pekaře je tvrdým oříškem. V celém Jihočeském kraji je totiž jen jeden studijní obor, a to v Budějcích. Zájem o něj ale není. Ve třech ročnících bylo v září 2019 celkem 24 žáků. Do závěrečného nastoupili jen čtyři.

Hornoplánská prodejna ale není jediným podnikem, který musel svůj provoz ukončit. O zaměstnaní přišli lidé z různých průmyslových provozů. Jednalo se například o dřevozpracující či sklářský průmysl. „Za posledních patnáct let z celého regionu od Stožce po Rožmberk odešlo 5 500 obyvatel, protože zde ztratili práci. To je třetina všech tady žijících lidí. Ti, co zůstávají živí velice často cestovní ruch, který je pro Lipensko významným zdrojem obživy," uvedl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Pechoušek

Štítky pekárna, Horní Planá, uzavření, pekaři, Vodní nádrž Lipno, Jiří Mánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedostatek pekařů uzavřel pekárnu v Horní Plané, fungovala třicet let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.