Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Temelín nabízí jadernou elektřinu pro cyklisty

PR článek

Dobíjet až čtyři elektrokola najednou mohou nově návštěvníci Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Jde o jednu z novinek, které energetici pro své návštěvníky připravili během koronavirem vynucené pauzy. Veřejnosti se temelínské infocentrum otevřelo toto pondělí. Zájemci o exkurze se mohou přihlašovat prostřednictvím webových stránek.

Dát elektrokolům přímo “jadernou“ elektřinu a mít tak jistotu, že během výletu jezdí zcela ekologicky. Takovou možnost ČEZ připravil pro vyznavače jízdy na elektrokolech. Energetici totiž v těsné blízkosti svého Infocentra elektrárny Temelín instalovali stojan, na kterém lze najednou dobíjet až čtyři elektrokola. „Dobíjení je zdarma, kabely zapůjčujeme na recepci. Máme k dispozici sedm druhů různých kabelů, které by měly pokrýt 85 procent kol. Cyklistům doporučujeme si kompatibilitu kabelů s baterií kola v Infocentru raději ještě ověřit,“ uvedla Hana Marečková z temelínského Infocentra a dodala, že nabíjení je možné jen v otevírací době Infocentra. Během dvouhodinové exkurze by se návštěvníci měli dostat prakticky na plnou kapacitu své baterie. Podle výrobce dobíjecích kabelou jsou potřeba dvě hodiny na dobití z 10 na 80 procent kapacity baterie.

Krátce po zprovoznění dobíjecí stanice dorazil do Temelína na elektrokole Jaroslav Novotný z Předčic u Týna nad Vltavou. „Jel jsem přes Hněvkovice a na stoupání od přehrady se mi baterie docela hodila. Z hlediska pohonu jsem měl ještě určitou rezervu, ale několik kilometrů relativně prudkého stoupání je poměrně náročné. A díky elektrokolu se dá kopec zvládnout dobře,“ uvedl Jaroslav Novotný.

Za to jeho manželka Jiřina baterii během stoupání celkem pošetřila. „Elektrokola máme tři roky. Nejdříve ho dostal manžel k sedmdesátinám a pak jsem si ho koupila taky. Narozdíl od manžela baterii spíše šetřím. Každopádně cesta sem je sice náročná, ale nádherná a je dobře, že elektrárna zvedla i tuto možnost,“ dodala Jiřina Novotná.

Druhou novinkou, určenou pro děti, je 6,5metrů dlouhý uzavřený tobogán. Začátkem týdne energetici otevřeli nový lesní park, které vznikl na místě bývalé černé skládky.

Více informací pro zájemce o exkurze bude průběžně k dispozici na webových stránkách.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Temelín, elektřina, cyklisté, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Jaroslav Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín nabízí jadernou elektřinu pro cyklisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.