Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Chceme, aby si lidé i na zdravém jídle pochutnali, říkají majitelé nového budějckého FITbistra

PR článek

V koronavirové době, která pro podnikání nebyla nikterak snadná, otevřeli majitelé oblíbené restaurace U Šebestů další podnik. Je jím FITbistro, v němž každý den připravují originální, chutná a zároveň zdravá jídla, která následně rozváží jak jednotlivcům, tak do firem. V nabídce je vždy bezlepková, low carb nebo vegetariánská varianta. Vybere si každý, komu záleží na vyváženém a pestrém jídelníčku a nespokojí se s klasickou obědovou nabídkou. Zkrátka každý, kdo přemýšlí o tom, co jí, a nechce mít výčitky, že si zase dal něco, co neměl. Povídali jsme si s Tomášem Zabilkou, který FITbistro provozuje.

Restaurace U Šebestů skvěle funguje už 10 let. Nápad otevřít další podnik, tentokrát zaměřený na zdravou stravu, přišel během koronaviru?
Ano, restaurace oslaví v červenci už 10. narozeniny pod naším vedením. Nápad otevřít další podnik se rodil už déle, doba koronavirová realizaci jen velmi uspíšila, i když ne v takové formě, jakou jsme původně plánovali. Z druhého podniku se svým způsobem stal záchranný kruh, který nám pomohl udržet práci našim zaměstnancům a Šebesty tak, abychom nemuseli zavřít úplně. Chtěli jsme především vyplnit díru na trhu rozšířením nabídky o zdravější, ale chutné a pestré jídlo. To, že se nápad tak ujme, jsme asi ani nečekali.

Nebylo trochu riskantní začít v době, kdy byla většina hospod zavřená, případně fungovaly jen v rozvozovém režimu? Přece jen, byla krize a dost lidí začínalo šetřit i na jídle...
Samozřejmě jsme se báli. Ale u nás to byly snadné počty. Buď budeme nečinně přihlížet a zavřenou restauraci necháme se propadat do většího a většího mínusu, nebo přijdeme s něčím, co lidem v záplavě pizz a burgerů chybí, a pokusíme se propad zmírnit.
Jíst se musí pořád, na to jsme sázeli. A když už jíst, tak můžeme i kvalitně, karanténa nekaranténa. Tím, že prozatím funguje pouze rozvoz, můžeme soudit jen to, že své klienty si to našlo, a to bez ohledu na krizi. Jestli by jich bylo víc, kdyby se lidé nemuseli uskrovnit, to zatím nemůžeme posoudit...

Jak vás napadlo, že po oblíbené česnečce se smažákem začnete se zdravou stravou?
Hlavní roli hrála především osobní zkušenost. Sami jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli keto a low carb styl stravování, který nám náramně sedl. Sám jsem za pár měsíců na tomto jídelníčku shodil přes 20 kg. Chyběla nám možnost dát si i mimo domov něco dobrého, zdravého a jiného než jen salát. Snoubenka měla spoustu vyzkoušených receptů a ověřených kombinací, tak už nám k FITbistru zbýval jen krůček. Velkou výhodu jsme měli v našem kuchaři Michalu Mejsnarovi, jenž měl z předchozích zaměstnání zkušenost s přípravou ryb, těstovin a originálních zdravých receptů, které v našem nočním provozu u smažáků příliš neužijeme.

Wow, 20 kg? To se dá říct, že jste tak sami sobě reklamou?
Dá se říct, že je to vyzkoušeno na lidech (smích). Upřímně… jídlo máme hodně rádi, a low carb stravování vás ve velké míře neomezuje, naopak, jídlo je často menší, zato sytější a pestřejší, co se týče chutí. A když se člověk projí k lepšímu tělu, to už je jen super bonus.

Jídla vymýšlíte sami, nebo máte po ruce odborníky?
Jídla jsme od začátku dávali dohromady s několika trenéry a výživovými poradci. I jídelníčky a jejich složení stále konzultujeme. Držíme se průměrných dávek a proporcí složení plnohodnotného jídla. Je rozdíl, jestli někdo chce jen zdravě jíst a udržovat se fit, nebo chce i hodně zhubnout. Zatím nemáme jak odlišit tyto dva světy, kontrolovat se musí každý sám, ale nově připojujeme k našemu jídelníčku i značení, zda jídlo patří do LC, vege nebo bezlepkového stravování, a navíc i makro hodnoty celých porcí, abychom tuto práci zákazníkům usnadnili. Velkými pomocníky při sestavování jídel jsou také kuchařky s fitrecepty, paleo recepty, cukrfree, low carb nebo i vzorové jídelníčky od výživových poradců. Samozřejmě velký zdroj inspirace je i internet, foodblogeři a trenéři na sociálních sítích, kteří se často dělí o své recepty. Vše nejdřív vyzkoušíme v praxi a až pak zařazujeme do jídelníčku.

Jsou nějaké suroviny, které do vaší kuchyně vůbec nesmí?
Primárně se snažíme vyhýbat potravinám se zvýšeným obsahem cukru a škrobů, v podstatě podle principů low carb. Cukr, bílou mouku, pšeničné těstoviny, rýžové těstoviny, brambory a podobně u nás v podstatě nenajdete. Samozřejmě se jim nevyhýbáme úplně, do vyváženého jídelníčku sacharidy patří, ale jsou i vhodnější alternativy v podobě luštěnin a tak dále.

A co suroviny, které do vaší kuchyně naopak patří?
Určitě zelenina na všechny způsoby, to je základ každého jídla. Ale nejde to bez všech zdrojů bílkovin, jak živočišných, tak rostlinných. Maso, vajíčka, mléčné výrobky a luštěniny jsou na denním pořádku. Rádi vaříme i z méně používaných surovin, jako jsou pohanky, jáhel, sladké brambory… Klasickou mouku nahrazujeme lněnou, kokosovou, mandlovou… Pečeme si vlastní keto pečivo. Pestrost je základ. Pak to jídlo i víc baví.

Je nějaké jídlo, které si zákazníci oblíbili?
Máme úplně skvělé ohlasy na lučinový knedlík s omáčkou, celozrnnou tortillu na všechny způsoby, nebo například celerové pyré, které je velmi chutnou alternativou bramborové kaše.

Zatím jídla rozvážíte. Plánujete v dohledné době otevřít i provozovnu?
Prozatím je možnost objednávat přes Dámejídlo nebo budějckou Sváčazkola, nebo na našem webu. Otevření provozovny je v plánu, o detailech budeme informovat, zatím bychom neradi něco zakřikli.

Vnímáte, že v posledních letech se lidé chtějí stravovat zdravěji? Dorazil tento trend i k nám do Budějc?
Rozhodně. Řekl bych, že lidem stále víc záleží na tom, co jedí, a i jejich nároky na to, co dostanou v restauracích na talíř, se stále zvyšují. Je to jednoduché - fotek, inspirací a podobně je plný internet i sociální sítě. Jsou tak dostupné prakticky všem. Budějčáci velmi dobře reflektují na každý nový podnik, který následuje zdravější trendy.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky FITbistro, zdravé jídlo, restaurace, rozhovor, Tomáš Zabilka, jídlo, těstoviny, recept

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chceme, aby si lidé i na zdravém jídle pochutnali, říkají majitelé nového budějckého FITbistra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.