Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

PUSŤ KAČKU: Na pomoc dětem se letos nezávodí, ale trénuje

Už devět let se v Českých Budějovicích odvážně vrhají do vln, odhodlány pomoct dětem a při tom svým štědrým sponzorům urvat nějakou tu cenu. Jenže letos žluté kačky zákeřný virus na start dobročinného závodu nepustí. Kvůli tomu ale nestrkají hlavu do písku. Naopak. Své fanoušky prosí o jediné – PUSŤ KAČKU TRÉNOVAT.

Na stránkách www.pustkacku.cz si letos nejde koupit startovní čísla v závodě. Místo toho se tu lidé skládají na symbolický kachní trénink. Peníze jde poslat na vitaminy (100 Kč), krmení (300 Kč) nebo trenéra (1 000 Kč). Nejde ale o opravdové nákupy. Ve skutečnosti poputuje celý výtěžek na podporu rodin dětí s handicapem z neziskovek I MY a APLA JČ.

„Závody na kanále nás nejen ohromně baví, ale hlavně jsme díky nim schopní vybrat každý rok peníze na pomoc rodinám s dětmi, které to potřebují. To, že se kvůli koronaviru nemohou uskutečnit, je pro nás moc smutná zpráva. Kačky nám ale slíbily, že nás v tom nenechají. Naopak prý budou dřít ještě o to víc, aby se příští rok vrátily silnější,“ říká odhodlaně ředitelka I MY Klára Csirková. „Doufáme, že tohle nadšení chytne i lidi, co se zúčastnili minulých ročníků. V téhle době je skutečně každá kačka k nezaplacení,“ dodává.

Na prosbu o solidaritu veřejnost slyší. Na transparentním účtu se zatím sešlo už 35 936 korun a organizátoři s nadějí vyhlíží padesátitisícovou hranici. Jako každý rok budou i letos veškeré peníze použité na zajištění služby raná péče. V rámci té dojíždí odbornice za dětmi s fyzickým i mentálním postižením přímo k nim domů, kde jim pomáhají s dorozuměním, pohybem a učením. Dovezou potřebné hračky a pomůcky. Zároveň podporují rodiče, dodávají jim sílu.

„Když našemu synovi diagnostikovali autismus, bylo to pro nás velmi náročné období plné otázek. Raná péče pro nás byla velkou pomocí a oporou. Pomohla nám se v dané problematice zorientovat a podpořila nás v náročném životním období. U syna pozorujeme velké změny v chování, víme, jak na jeho projevy reagovat. Vidíme na něm, že se snaží objevovat nové věci a svou radost sdílí s ostatními, což je pro nás největší odměnou," cení si pomoci maminka pětiletého chlapce s autismem.

Péče pro jednu takovou rodinu je sice bezplatná, ročně ale vychází zhruba na 45 tisíc korun. Aktuální krize přitom i dobročinný sektor připravuje  o významnou část příjmů. Aby mohly I MY i APLA JČ rozvážet i nadále svou pomoc do více než stovky domovů v jižních Čechách, potřebují podat pomocnou ruku. V tomto případě tedy spíše křídlo. „Výtěžek z kachen nám letos pomůže snad ještě více než kdy jindy. Moc děkujeme všem, kteří se rozhodnou pomáhat, ačkoliv to tentokrát neznamená šanci na výhru,“ vzkazuje Csirková.

Čas na velkorysost pořád ještě je. Internetová sbírka bude probíhat až do původně zamýšleného data závodu, tedy 21. června. Poslat peníze jde snadno a rychle doslova na pár kliknutí – na výběr je platba kartou i bankovní převod. „Snad se příspěvků vyklube co nejvíc,“ přeje si organizátorské hejno a děkuje všem za podporu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky Pusť kačku, akce, charita, peníze, České Budějovice, rodina, APLA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PUSŤ KAČKU: Na pomoc dětem se letos nezávodí, ale trénuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.