Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letošní preference českých turistů budou jiné, ukázal průzkum VŠTE

Preference českých turistů budou během letních dovolených jiné než v letech minulých. Ukázal to průzkum Ústavu podnikové strategie Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích. Od konce dubna do druhé poloviny května se do něho zapojilo na 600 respondentů z celé České republiky.

Třetina dotázaných chce za současných okolností trávit léto pouze v tuzemsku a více než 80 procent by jich k tomu motivovala nabídka speciálního balíčku, podporujícího pobyt v dané destinaci „Pro oblasti, které zatím stojí mimo hlavní zájem veřejnosti, to je zjevná inspirace a lze říct i skoro nutnost,“ říká autor průzkumu Radim Dušek, vedoucí Katedry cestovního ruchu a marketingu VŠTE. Produktové balíčky také mnohá města a regiony už nabízejí.

Průzkum také ukázal, že potenciální hosté si místo ubytování často vybírají podle jeho webových stránek. Takto se rozhoduje 36 procent respondentů. Umístění objednávkového formuláře - rezervace na takový web je tedy dalším nástrojem k získání zákazníků. Stejně jako reakce jeho provozovatele na diskusi a hodnocení služeb, zvláště je-li negativní. „Pro tuzemskou klientelu jsou právě recenze ostatních hostů často důležitějším faktorem při rozhodování, než je tomu třeba u turistů ze zahraničí.,“ dodal Michal Ruschak, tajemník ústavu, který se na průzkumu podílel.

Výsledky dotazování ukazují, že téměř 50 procent oslovených se sice spokojí s ubytováním v menším penzionu, ale chtějí v něm mít Wi-Fi, parkování a vlastní koupelnu. Bude-li v nabídce polopenze, využijí ji. Kromě ceny, která by se podle preferencí 76 procent z nich měla pohybovat optimálně do 1000 Kč na osobu za noc, je pro ně v nabídce důležitý dostatek alternativ pro trávení volna v dané lokalitě.

Přitom 64 procent dotázaných preferuje návštěvu jižních Čech, hlavně Lipenska, Šumavy, ale i Třeboňska a Českobudějovicka. Poznat by to měl i Český Krumlov, předtím silně závislý na zahraničních turistech. Z jihočeských oblastí v průzkumu ještě táhla Česká Kanada, Novohradsko-Doudlebsko a Toulava. Z dalších českých regionů respondenti nejčastěji uváděli jižní Moravu, České Švýcarsko a Krkonoše.

„Přestože dochází k uvolňování protiepidemiologických opatření a otevírání hranic, vypadá to, že Češi většinou přehodnotili své plány a opalování u moře pro jistotu vymění spíše za aktivněji strávenou dovolenou v tuzemsku. Pro jižní Čechy, které úbytek zahraničních turistů výrazně zasáhl, to je dobrá zpráva. Věřím, že i díky této pozitivní změně v preferencích se situace v cestovním ruchu co nejdříve stabilizuje,“ shrnul výsledky vedoucí katedry Radim Dušek.

Průzkum se uskutečnil prostřednictvím online dotazníku na sociálních sítích. Zapojily se do něho lidé ve věku od 19 do 55 let různých profesí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky VŠTE, průzkum, léto, dovolená, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Česko, České Budějovice, Jihočeský kraj, Toulava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní preference českých turistů budou jiné, ukázal průzkum VŠTE  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.