Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město chce opravit Dům umění na náměstí. Polovinu nákladů by mohla pokrýt dotace

, aktualizováno 13. června 2020, 13:56

Kreativní dílny, nové prostory pro galerijní činnost nebo přednáškové sály. To vše by mohlo podle plánů města vzniknout v Domě umění na budějckém náměstí. Pokud se podaří získat dotaci z Evropské unie, mohla by celá budova projít rozsáhlou rekonstrukcí. K té by došlo po dlouhých 40 letech.

Dům umění se za roky fungování stal jednou z nejrespektovanějších budov v Česku. „Současný stav celé budovy je špatný, což výrazně kontrastuje s kvalitou pořádaných výstav. Navíc kvůli neutěšenému stavu budovy galerie naplno nevyužívá svého potenciálu,“ říká náměstek primátora Juraj Thoma. V objektu kromě galerie najdeme také ateliéry, antikvariát a odbory budějckého magistrátu.

Díky tomu, že budou Budějce od roku 2021 plnit úlohu nositele integrované územní studie, mohou dosáhnout na evropské dotace. Ta by mohla výrazně pomoct s dlouho plánovanou revitalizací. „Projekt zahrnuje vybudování nových prostor pro galerijní činnost, kreativních dílen, přednáškového sálu i turistického informačního centra, které nyní sídlí v historické radnici. Jeho celková rekonstrukce a následné využití přispěje k ochraně kulturního dědictví,“ vysvětlil Thoma.

Podle předpokladů by měla cena rekonstrukce vyšplhat až na 55 a půl milionu korun bez DPH. „Z toho náklady na architektonickou soutěž, která bude vyhlášena ještě letos, a projekční práce jsou 5,5 milionu korun a vlastní investice 50 milionů,“ dodává náměstek Juraj Thoma. Až polovinu nákladů by mohla pokrýt právě zmiňovaná dotace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Dům umění, město, České Budějovice, dotace, rekonstrukce, Evropská unie, Juraj Thoma, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město chce opravit Dům umění na náměstí. Polovinu nákladů by mohla pokrýt dotace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.