Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kraj rozdělí mezi obce téměř 110 milionů. Opraví se kanalizace i chodníky

Jihočeský kraj dá letos na obnovu venkova téměř 110 milionů korun. Poskytnutí dotace schválilo na svém posledním jednání zastupitelstvo kraje. Peníze pomohou jihočeským obcím opravit rozbité chodníky, vyměnit okna ve školkách nebo nakoupit úklidové stroje.

„Život na vesnici je jedinečný a jeho podpora je pro nás důležitá. Co představitele obcí trápí a co by bylo potřeba řešit, jsme si každoročně říkali na slavnostním vyhlašování výsledků Vesnice roku.  Škoda, že letos o tuto možnost kvůli koronavirové krizi přijdeme,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Program obnovy venkova Jihočeského kraje byl vyhlášen na podzim minulého roku. Přihlásilo se do něj celkem 622 žadatelů, kteří si mezi sebe rozdělí téměř 110 milionů korun.

V případě dotací na konkrétní projekt žadatelé obdrží v průměru necelých 200 tisíc korun. To se nezdá jako vysoká částka, ale tyto peníze pomohou obcím nakoupit nebo opravit to, na co jim z rozpočtu nezbývá a co pomůže zlepšit život v obci,“ řekl krajský náměstek pro oblast venkova Pavel Hroch„Realizaci musí obce dokončit do 31. prosince tohoto roku,“ dodal.

Oprava kaple nebo školy

Chlum u Třeboně chce využít peníze z programu na opravu kaple v Mirochově a nákup ukazatelů rychlosti. Celkem si městys zažádal o 159 tisíc korun. Chrášťany na Českobudějovicku získají dotaci 190 tisíc korun. Za částku hodlají opravit spojovací chodbu mezi místní základní a mateřskou školou. „Chodba dostane nové vstupní dveře, nová okna a zevnitř i zvenku nový kabát. Dotace pokryje celkové náklady z necelé jedné třetiny. Momentálně pracujeme na přípravě stavebního povolení a výběru dodavatele,“ uvedl starosta obce Josef Vomáčka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, obnova venkova, dotace, peníze, venkov, koronavirová krize, Ivana Stráská, Pavel Hroch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj rozdělí mezi obce téměř 110 milionů. Opraví se kanalizace i chodníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.