Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Protilátky na covid-19 na Strakonicku mělo 2,37 procent testovaných

Testy na přítomnost protilátek na koronavirus prokázaly pozitivní výsledek u 2,37 procenta lidí na Strakonicku a u 1,2 procenta lidí na Písecku. Vychází to ze srovnávací průřezové studie. Projekt ukázal vyšší promořenost než při studii kolektivní imunity na úrovni ČR, která hovořila o jednotkách promile. Vzorky odebírané počátkem května na Písecku a Strakonicku však laboratoře zpracovávaly rozdílnou metodou než celostátně.

„Nevyužívali jsme například rychlotesty. Ale určitě se výsledky nedají přepočítat na celou populaci. S výsledkem se spíš musí poprat statistici," uvedl jeden z garantů projektu a jihočeský krajský zastupitel Martin Kuba (ODS), jenž je lékařem.

Studie na Strakonicku a Písecku měřila přítomnost protilátek IgG. Jejich hodnota v těle nakaženého narůstá až s průběhem času. „Koronavirus je infekce, která se velmi špatně diagnostikuje. Někdo nepocítí vůbec nic, někomu se špatně dýchá, ale někdo skončí na mimotělním oběhu," uvedl Kuba. Proto může existovat skupina pacientů, která nezporovala žádné příznaky a přesto koronavirus prodělala.

Studie kolektivní imunity na celostátní úrovni v dubnu ukázala, že mezi 26.549 testovanými v Praze, Brně, Litoměřicích a na Olomoucku bylo 107 dosud neodhalených pozitivních testů.

Studie na Strakonicku a Písecku se v květnu zaměřila na 1000 testovaných lidí v každém okrese. Polovinu z nich tvořili zástupci profesních skupin jako hasiči, zdravotníci, prodavačky nebo řidiči. Druhá polovina se pak skládala z dobrovolníků. Náklady na projekt činily 1,4 milionu korun a hradily je písecká a strakonická nemocnice spolu se skupinou OIG Power. „Studii bych chtěla vnímat jako symbolickou tečku za koronavirem," uvedla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Autoři ,

Štítky ČR, koronavirus, správa, Jihočeský kraj, okres Strakonice, COVID-19, okres Písek, projekt, Česko, Martin Kuba, ODS, Ivana Stráská, ČSSD, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protilátky na covid-19 na Strakonicku mělo 2,37 procent testovaných  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.