Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak se dívají zastupitelé na úložiště jaderného odpadu, které by mohlo být nedaleko Budějc?

Janoch u Temelína. Právě tady by mohlo vzniknout hlubinné úložiště jaderného odpadu. Informace, která v minulých týdnech proletěla médii, budí rozporuplné emoce. Co si o tom myslí budějčtí zastupitelé? Může mít tento krok nějaký dopad na město? Na to jsme se jich zeptali v dalším dílu politické koridy.

Otázka: Jaký máte názor na to, že by mělo úložiště jaderného odpadu vzniknout nedaleko Českých Budějovic? Může to mít podle Vás nějaký dopad na město?

Viktor Lavička (ANO)

I když umístění jaderné elektrárny v jihočeské krajině od počátku budilo vášně, jedná se z mého pohledu o naprosto bezpečný typ elektrárny, která je významným zaměstnavatelem v regionu a zásadním dodavatelem elektrické energie. Co se týká zmiňovaného úložiště jaderného odpadu, tak přímý dopad na fungování našeho města a život jeho obyvatel nevidím. Rozhodnutí o jeho umístění je stejně na samosprávách daných lokalit a předpokládám, že důležité bude také vyjádření místních obyvatel. O technologii a způsobu skladování si pamatuji ještě něco ze svého středoškolského studia, a tak vím, že se jedná o jedno z nejlépe zabezpečených míst, které nemá žádný vliv na životní prostředí.

Lukáš Mareš (Piráti)

Úložiště jaderného odpadu na území své obce nechce nikdo. Lidé mají strach. Někde ale vzniknout musí. Vidím proto velký prostor pro vyjednávání mezi příslušným úřadem státu a dotčenými obcemi o podmínkách kompenzace. Úkolem samosprávy kraje pak bude dohlédnout, aby obce, které nemají peníze na týmy právníků, v jednání netahaly za kratší konec provazu. A až vyjednávání skončí, budeme názor obcí respektovat. Hrát fér musí obě strany. 

A dopad na České Budějovice? Úložiště nebude mít ani chladicí věže, takže žádný nečekám.

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Ať bude úložiště jaderného odpadu vybudováno kdekoli v republice, prvořadým kritériem pro výběr místa je naprostá bezpečnost. Ta je spojená především se stabilním geologickým podložím. Jde tedy o věc odborného posouzení. Budování úložiště na území státu je otázkou strategickou a řádně umístěné a provedené úložiště nesmí negativně ovlivnit vybranou lokalitu, tedy ani případně jižní Čechy. Mnohem závažnější bezpečností otázkou je ovšem budování dalších jaderných reaktorů, kde jsou řadou lobbistických skupin včetně okolí prezidenta republiky tvrdě tlačeny zájmy ruských státních společností. Taková závislost by významně ohrožovala další demokratický vývoj a svobodu v naší zemi.

Petr Braný (KSČM)

Úložiště jaderného odpadu je velmi diskutované téma. Vzhledem k tomu, že v našem kraji se nachází Jaderná elektrárna Temelín, se diskuze kolem úložiště jaderného odpadu nevyhne ani nám. Teď Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vybrala čtyři možná místa v republice, kde  by mohlo být hlubinné úložiště jaderného odpadu. Hlubinná úložiště se po celém světě považují za ten nejbezpečnější způsob, jak se postarat o vyhořelý radioaktivní odpad a zneškodnit vysokoaktivní odpad. Pokud by došlo k dostavbě 3. a 4. jaderného bloku, což já osobně považuji za velmi přínosné pro jihočeské občany, tak by i z ekonomického hlediska bylo úložiště jaderného odpadu v blízkost Jaderné elektrárny Temelín velmi praktické. Bylo přínosem i z ekonomického pohledu pro obce v okolí a místním obyvatelům by poskytlo i nová pracovní místa. Všechna úložiště jsou velmi bedlivě hlídána, aby nemohlo v žádném případě dojít k nežádanému úniku radioaktivních nebo jiných škodlivých látek. Pokud by bylo případné místo pro úložiště velmi pečlivě prozkoumáno a vyhodnoceno jako příhodné a následně by také bylo dobře zabezpečeno a hlídáno, tak bych nebyl proti a rozhodně bych nestrašil naše občany tím, že v okolí začnou růst třímetrové hřiby, nebo že si budou moci nasbírat muchomůrky a doma si s nimi svítit místo lampiček.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.
Juraj Thoma (HOPB), Martin Kuba (ODS) a Viktor Vojtko (Čisté Budějovice) na dotaz redakce neodpověděli.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky politická korida, úložiště jaderného odpadu, České Budějovice, Jihočeský kraj, odpad, Temelín, ANO 2011, Jaderná elektrárna Temelín, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Martin Kuba, Juraj Thoma, Petr Braný, Tomáš Bouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak se dívají zastupitelé na úložiště jaderného odpadu, které by mohlo být nedaleko Budějc?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.