Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mariola: Mýdlo z rašeliny? Vypadá jak čokoláda

PR článek

Nejdříve vyráběla přírodní mýdla pro vlastní potřebu, nakonec se rozhodla založit firmu a svůj produkt nabízet široké veřejnosti. Olga Králová je autorkou českých přírodních mýdel Mariola, která vznikají v rodinné mýdlárně v Českém Krumlově.

Proč jste se rozhodli vyrábět mýdla a kosmetiku?
Nejprve jsme chtěli snížit chemickou zátěž u nás v rodině. Začali jsme trpět různými ekzémy a vyrážkami a nechápali proč.  Vadil mi také film, který se vytvořil na pokožce po použití tekutého běžného mýdla, pocit, jako by pleť nedýchala. Pak jsem objevila jednoduché recepty na výrobu vlastního domácího mýdla a nápad byl na světě. První rok jsme zásobovali rodinu a nejbližší okolí, další už jsem přemýšlela, jak výrobu zlegalizovat a začít ji prodávat i ostatním.

Z jakých surovin je vyrábíte?
Snažili jsme se vybírat šetrné suroviny, zároveň nejlépe ty, které jsou místní. Samozřejmě olivový olej nikdy nenahradíte z domácích surovin, ale další příměsi, které ovlivňují kvalitu a účel využití mýdla, už vybrat z místních zdrojů lze. V průběhu let jsme přešli v surovinách na využití bylinných a přírodních barviv a účinných látek v našich výrobcích. Spolupracujeme také s Akademií věd ČR v Třeboni, kde se zabývají výzkumem řas. Do našich výrobků jsme zařadili i jejich chlorellu, má skvělé účinky na vlasy i pleť a úžasnou zelenou barvu.

Do mýdel přidáváte i rašelinu…
Ano, používáme rašelinu buď z rašelinišť v jižních Čechách, nebo z Mariánských lázní. Mýdla s její příměsí mají výborný peelingový účinek a nedráždí pokožku. A opravdu vypadají jako čokoláda, jen nejsou určena k jídlu.

V neposlední řadě přidáváme i bylinky a speciální oleje, například konopný či vavřínový a další.

Jaký účinek mají přírodní mýdla na pokožku? Proč jim vlastně dávat přednost před konvenčními mýdly?
Nejprve si musíme říct, že stejně tak, jako již sledujeme složení potravin, tudíž nám není lhostejné, co jíme, jsme také začali zkoumat složení toho, co používáme při péči o tělo. Nelze jednoznačně všechna průmyslově vyráběná mýdla a kosmetické produkty odsoudit, stejně jako nemůžeme vychválit veškeré přírodní produkty. Nicméně není složité si najít složení výrobku, které je ze zákona na obalu povinné, a podívat se trochu na to, co že je tam vlastně zabudováno za látky a jestli takové látky chceme dávat na svou pokožku. Důležité je značení i kvůli případným alergenům.

Přírodní ručně vyráběná mýdla mají navíc tu vlastnost, že suroviny, které do něj vstupují na začátku výroby, nejsou totožné s těmi, které po zmýdelnění ve hmotě zůstanou. V podstatě se jedná o soli příslušných kyselin obsažených v olejích plus nezreagované látky. Takové mýdlo má vysoké pH, je alkalické. Většinou velice dobře myje, je příjemné, vytváří pěnu a voní dle použitých esenciálních olejů. Dle receptury je pak můžeme použít na ruce, celé tělo i případně obličej. Je důležitým pomocníkem při léčbě různých ekzémů a kožních vyrážek, včetně lupenky.

Kde mohou zákazníci vaše mýdla zakoupit?
Dodáváme mýdla například do zahradních center Rašeliny Soběslav a.s. Dále je můžete najít v obchůdku Bylinkárna v centru Strakonic.  Navštěvujeme také trhy v Českých Budějovicích, ve Strakonicích, v Dačicích a jiných městech. A pokud vše dobře dopadne, součástí nové výrobny v Českém Krumlově bude i malá prodejna. Každopádně jednáme s dalšími obchody, které by naše produkty mohly nabízet. Pokud by měl někdo zájem, určitě se nám může ozvat. Seznam všech obchodů, se kterými spolupracujeme, naleznou zákazníci na našich stránkách www.mariola.cz, kde také provozujeme e-shop.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Mariola, mýdlo, rašelina, kosmetika, pokožka, Český Krumlov, čokoláda, výroba, Strakonice, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mariola: Mýdlo z rašeliny? Vypadá jak čokoláda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.