Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

U Hluboké nad Vltavou vznikla nová ferrata, vhodná je i pro rodiny s dětmi

Milovníci ferratového lezení se konečně dočkali. U Hluboké nově vznikla zajištěná cesta, která vede podél skalního masivu přímo nad hladinou Vltavy. Její obtížnost je „béčko“ a zvládnou ji i méně zdatní lezci i rodiny s dětmi. Přístupná je z cyklostezky i přímo z hladiny řeky díky přístavnímu molu.

Ferratu Hluboká včera slavnostně otevřeli zástupci města Hluboká nad Vltavou a destinační společnosti Českobudějovicko – Hlubocko. I když počasí nepřálo, do lezeckého vybavení se několik přítomných přeci jen obléklo. Sto padesát metrů dlouhou cestu sice nezvládli všichni, ale úsměvy na tvářích rozhodně nechyběly. 

Zajištěná cesta se nachází v romantickém údolí řeky mezi Hlubokou a Purkarcem v oblasti zvané Karvanice. Pokud se na ni chcete vydat i vy, máte dvě možnosti. Přístup je možný pěšky nebo na kole po cyklostezce, která vede podél řeky. Druhou možností je plavba lodí či na paddleboardu. 

Ferrata Hluboká měří 150 metrů (do konce roku by mělo být dalších 200 metrů). Podle rakouského značení je její obtížnost „béčko“. Povinné vybavení si zájemci mohou půjčit ve Sportovně relaxačním areálu Hluboká nad Vltavou. 

„Dlouhodobě pracujeme na zlepšení infrastruktury kolem řeky a ucelené propagaci aktivit, které tento úsek nabízí. Těší nás, že se každoročně zvyšuje návštěvnost na řece, ať už jsou to počty půjčených plavidel, nebo lidí, kteří využili pravidelné plavby. Ferrata je letošní zásadní novinkou a věříme, že naláká na Budějovicko další hosty,“ řekl David Šťastný, předseda destinační společnosti Českobudějovicko – Hlubocko.

Ferrata a přístavní molo stálo zhruba 500 tisíc korun a na financování se podílelo město Hluboká nad Vltavou i manželé Hájkovi, kteří stavbu lezecké cesty realizovali. „Vymyslela to moje žena a já jsem to celé odmakal. Budeme ale velmi rádi, když ferrata bude sloužit všem lidem jako volnočasová aktivita,“ uvedl Ladislav Hájek

Do konce roku přibyde dalších 200 metrů a ferrata tak bude nejdelší nad vodní hladinou v České republice a zároveň nejdelší v jižních Čechách.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Reifová

Štítky ferrata, Českobudějovicko, lezení, Hluboká nad Vltavou, Vltava, okres České Budějovice, Ladislav Hájek, David Šťastný, Purkarec, Karvanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Hluboké nad Vltavou vznikla nová ferrata, vhodná je i pro rodiny s dětmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.