Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lípa u Kliky bojuje o titul Strom roku, ve finále je dalších 11 stromů z osmi krajů

Po titulu Památka roku, kterou získala restaurace Solnice, by se Budějce mohly radovat z dalšího ocenění. Lípa u Kliky teď zabojuje o Strom roku. Do finále 19. ročníku ankety, za kterou stojí Nadace Partnerství, postoupila celkem dvanáctka kandidátů z devíti krajů.

Po titulu Památka roku, kterou získala restaurace Solnice, by se Budějce mohly radovat z dalšího ocenění. Lípa u Kliky teď zabojuje o Strom roku. Do finále 19. ročníku ankety, za kterou stojí Nadace Partnerství, postoupila celkem dvanáctka kandidátů z devíti krajů. 

Porota letos vybírala z čtyřiapadesáti návrhů. Nominace byla, kvůli obavám z nižšího zapojení veřejnosti do navrhování stromů, o měsíc prodloužena. 

Lípa má obvod kmene 130 centimetrů a je vysoká zatím 15 metrů. Kdyby se narovnala, byla by vyšší, ale to by si ji málokdo všiml. Jeden její mladší kmen roste a dále poroste do výšky. Stáří nakloněné lípy se odhaduje na 200 let. 

„Nerozhoduje stáří stromu ani košatost jeho koruny či fotogeničnost. Porota hodnotí zejména historii a příběh stromu a jeho environmentální ale i společenský a historický význam pro dané místo a komunitu. Získávání hlasů pro finalisty je náročné, a pokud za stromem stojí silná základna místních, je to pro nás signál, že strom si v často tvrdé konkurenci dobře povede,“ upřesnila podmínky přihlášek koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.


Klání o nejzajímavější strom odstartuje 21. července, kdy se na webových stránkách zobrazí profily všech finálových stromů a podrobné informace o hlasování. Lidé pro své favority budou moci hlasovat až do 11. října. Vítězný Strom roku bude vyhlášen 20. října v Brně. Stejně jako předchozí vítězové bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodním kole ankety Evropský strom roku.


Rostoucí Lípa sv. Jana Nepomuckého, je nejznámějším stromem téměř v centru Českých Budějovic, neboť po Zátkově nábřeží a Slepém ramenu korzují každý den všichni Budějčáci všech generací již stovky let a tento strom takzvaně překáží v cestě. Stala se ikonou Slepého ramene, štanglu plavců, jejichž patronem je právě Jan Nepomucký.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Lípa, České Budějovice, Strom roku, soutěž, strom, finále, Nadace Partnerství, Jan Nepomucký, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lípa u Kliky bojuje o titul Strom roku, ve finále je dalších 11 stromů z osmi krajů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.