Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihočeská Silva Nortica: Fond malých projektů má za cíl podporovat česko-rakouskou spolupráci. Uzávěrka žádostí o dotaci je v září

PR článek

Až do 24. září mohou neziskové organizace, obce, města, školy a další instituce žádat o dotaci z Fondu malých projektů. O co jde? Vše se dozvíte v rozhovoru, který jsme podnikli s jednatelem organizace Jihočeská Silva Nortica Pavlem Hložkem.

Jak byste v kostce popsal aktuální činnost organizace Jihočeská Silva Nortica?
Jednoduše řečeno – podporujeme přeshraniční spolupráce mezi jižními Čechami a Horním a Dolním Rakouskem, a to prostřednictvím Fondu malých projektů. Cílem je, aby se udržovala spolupráce české a rakouské strany. Samozřejmě má vše přísná kritéria, jsou nastavená jasná pravidla, která musí žadatelé splňovat.

Žádat musí společně česká i rakouská strana?
Žadatel je vždy jen jeden, ale musí mít přeshraničního partnera. Svým způsobem jsou pod žádostí podepsáni oba, ale hlavní tíži nese žadatel. Partner každopádně musí být zapojen. Uvedu příklad – když si třeba zažádá obec o podporu na setkání rodáků, musí v tom figurovat i druhá strana z Rakouska, třeba nějaké sdružení, spolek či jiná obec.

Chápu tedy dobře, že prioritou je pro vás především setkávání, například již zmínění rodáci?
Přesně tak. Akcí, kterých se to týká, je ale velké množství. Každopádně setkání rodáků je určitě přínosná a milá činnost, především pak v pohraničí, kdy musela řada původních obyvatel odejít za hranice. Byli bychom rádi, kdyby se takových projektů hlásilo více. Ale stejně tak můžeme mluvit o kultuře či sportu. Jedním ze schválených projektů bylo například Vynoření obce Dolní Vltavice nad hladinu Lipenského jezera loni v létě. To byl moc pěkné, byť napoprvé bohužel zklamala technika. Ale i to se může stát. Opakovaná akce v říjnu 2019 se již povedla.

Co třeba obnova památek, například zaniklých pohraničních hřbitovů?
To už je složitější… Grant je určen především partnerství, takzvaným people-to-people projektům. Jde nám o utužování kontaktů, potkávání se. Investiční akce jsou problémové, museli bychom zařadit prostředky z jiné priority, což ale nyní není možné. Uvidíme v dalším programovém období. V minulosti jsme takové financování měli a fungovalo velmi dobře – oprav se díky tomu dočkaly turistické stezky, hřbitovy, kapličky či třeba památníky.

O jaké částky mohou žadatelé žádat?
Minimální částka je 3 tisíce euro, maximální 20 tisíc euro. Pokrýváme 85 procent z rozpočtu projektu, 15 procent musí zaplatit žadatel sám. Je ale možné zažádat o příspěvek i jiné subjekty, například kraj či obce. Může se tak stát, že žadatel bude mít z grantů stoprocentní krytí. Pro někoho může být jen problémem, že je třeba vše předfinancovat. Peníze z grantu mu dorazí až poté, co se schválí vyúčtování, což může být zhruba půl roku od ukončení realizace. Celý projekt tak může trvat až dvacet měsíců, což samozřejmě může být pro některé neziskovky, sportovce či kulturní akce problematické.

A nemusí se bát, že peníze nakonec nedostane?
Pokud se něco ze strany žadatele pokazí, je možné, že se peníze budou krátit, což se ale děje jen v naprostém minimu případů. Aby byl ohrožený celý projekt, to se nestává, leda bychom zjistili, že peníze byly použity na úplně jiné aktivity, než bylo napsáno v žádosti.

Co by se mohlo ze strany žadatele pokazit?
Problémem bývá především publicita, kterou je nutné dodržet. Jde o loga na plakátech a podobně… Každopádně nikdo nemusí mít strach, jsme tady od toho, abychom žadatelům pomohli. Celou dobu s námi projekt mohou řešit, aby bylo vše v pohodě. Jsme tu pro osobní konzultace, stejně tak určitě odepíšeme na mail a podobně. Zkrátka neustále asistujeme, je naším zájmem, aby se vše podařilo.

Kdo žádosti hodnotí?
Regionální monitorovací výbor, který je složen ze čtyř lidí z České republiky, čtyř z Horního Rakouska a čtyř z Dolního Rakouska. Musí se shodnout, jakmile je jeden jediný proti, nelze projekt schválit. Každý projekt se řeší individuálně, věnuje se mu čas.

Jaká je úspěšnost žádostí?
Velmi vysoká – zhruba 80 procent. Neprojde maximálně jedna pětina projektů.

Někoho může odradit administrativa. Je náročná?
O nic složitého se nejedná. Na našem webu je žádost ke stažení. Má celkem 12 stránek a je pojata poměrně jednoduše. I průběh projektu pak není náročný, hlavní je hlídat publicitu, zápisy, fotodokumentaci, závěr vyúčtování… Určitě jsme tady i pro ty, co nemají s podobnými dotacemi zkušenosti. Budeme rádi, když se s nějakým projektem přihlásí. Jak jsem zmínil, pomůžeme jim. Problémem tak může být jen zmíněný přeshraniční partner, bez kterého to nejde. Pokud má ale třeba spolek kontakty v Rakousku, není důvod to nezkusit.

Mluvíme o obcích, spolcích… Co třeba školy?
I ty se samozřejmě mohou hlásit. Jedná se o všechny typy škol – mateřské, základní, střední i vysoké, včetně základních uměleckých škol.

Jaký je tedy rozptyl žadatelů?
Fond běží od roku 2017 a máme v něm zapojeno více než 100 jihočeských žadatelů. Musím říct, že Jihočeši jsou velmi aktivní. Na začátku pro nás byly vlajkovou lodí neziskové organizace. Ty se zajímaly nejvíce. Pak se přidala města, obce a jejich zřizované organizace, například městská kulturní střediska. Poslední dobou se zájem začíná přelévat i do škol. Řada z nich má velmi dobrou přeshraniční spolupráci, mluvím například o Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích či Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

Kde vás zájemci naleznou?
Sídlo máme v Jindřichově Hradci, pobočku pak v Českých Budějovicích a také na Šumavě – Stachy. Kontakty jsou na www.silvanortica.com.

Jaké jsou uzávěrky? Do kdy se mohou žadatelé hlásit?
Žádosti lze předkládat po celý rok, aktuálně je uzávěrka 24. září, takže výsledky budou známy v prosinci. Další uzávěrka pak proběhne v březnu 2021.

Takže pokud chci žádat o grant na akci naplánovanou na příští léto, je lepší podat žádost už nyní?
Na jaře by se to také stihlo, ale doporučuji podat žádost už nyní, aby to nebylo zbytečně hektické.

Jak dlouho bude Fond malých projektů fungovat?
Do roku 2022, čekají nás tedy ještě čtyři uzávěrky. Dodám ještě, že v každé uzávěrce je relativně hodně peněz – 200 tisíc euro. Pravidelně se schvaluje zhruba 20 projektů. Šance na úspěch je vysoká, proto vyzýváme všechny vhodné žadatele, aby se zapojili do přeshraniční spolupráce podporované z programu INTERREG V-A Rakousko – Česká republika.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Silva Nortica, podpora, Fond malých projektů, Pavel Hložek, projekt, dotace, peníze, Rakousko, Dolní Rakousy, České Budějovice, Česko, Jihočeský kraj, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Horní Rakousy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská Silva Nortica: Fond malých projektů má za cíl podporovat česko-rakouskou spolupráci. Uzávěrka žádostí o dotaci je v září  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.