Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

TJ Karate České Budějovice: Registrace do tréninkových skupin pro novou sezonu spuštěny! Karate je krásný sport, nebojte se ho zkusit

PR článek

Karate není jen bojové umění, ale životní cesta, na které poznáte řadu skvělých přátel. Kdy začít? Třeba už v šesti letech! TJ Karate České Budějovice zve k náboru, který se uskuteční v termínech 7. a 8. září. Je však nutné se registrovat už nyní, a to na webových stránkách www.tjkaratecb.cz. Více v rozhovoru s trenérem Miroslavem Hýskem.

V jakém věku je vhodné s karate začít?
Ideální období je kolem šestého roku. Někdo to samozřejmě zvládne i dřív, od pěti let, takové dítě musí být pohybově schopné, musí vnímat, soustředit se… Něco jiného je naše přípravka, do které se zájemci také mohou registrovat. Máme ji rozdělenou na tři části – od 1 roku do 3 let, poté od 3 do 5 let a jako poslední od 5 do 7 let. Do tří let se jedná o cvičení s rodiči, poté už děti cvičí samy.

Přípravka ale není zaměřena vyloženě na karate…
Ne, je všeobecná. Má ale fajn návaznost, kdy pak děti mohou plynule naskočit na karate, třeba v těch šesti letech.

A jaká je hranice, kdy už je pozdě s karate začít?
Nejzazší je devátý rok. Věkově se to hodně posunulo, doba je rychlá, rodiče chtějí hned vidět výsledky, všechno je uchvátanější, než když jsem začínal s karate třeba já, což bylo ve třetí třídě. Samozřejmě se ale mohou přihlásit třeba i třináctileté děti, karate má smysl v každém věku, jen už se nedá pomýšlet na kariéru, jedná se pouze o hobby.

Zmínil jste rodiče… Nejsou někdy jejich ambice příliš velké, což samotné děti dusí?
Někdy se tak stává. Vidím, že někteří rodiče mají vyšší ambice než samotné děti. Jsme zastánci toho, že všechno chce svůj čas. Děti to musí v první řadě bavit.

Jak vypadá první rok v karate?
Děti se oťukávají s trenéry, seznamují se s karate. Poté přicházejí základní oddíly, kdy se už snažíme vytipovat talenty. Vzniká pododdíl, kterému říkáme Talentovka, a dětem se v něm věnujeme každý den.

Skutečně každý den?
Vyžadujeme, aby byly na tréninku minimálně třikrát týdně. Jedná se o hodinu denně, což samozřejmě není zase tak moc. Jeden den se věnujeme karate, pak gymnastice a posilování, v pátek rehabilitačním cvikům… Chodit ale mohou skutečně každý den.

Chápu tedy dobře, že už po prvním roce se dá poznat talent?
Poznáte, jestli správně běhá, skáče, nebo třeba i běhá po jedné noze… Když vidíme náznak opravdového talentu, hned komunikujeme s rodiči, zda mají vůbec zájem, abychom s ním pracovali více.

Po jaké době pak následují zápasy?
Po roce a půl už si mohou vyzkoušet jihočeskou Ligu talentů. Jde při ní především o to, aby okusily atmosféru zápasů. K velkému závodění se pak dostávají zhruba za tři roky, ale je to individuální. Máme třeba osmiletou holčinu, která by už po dvou letech mohla vyhrát republiku.

Čímž mi nahráváte na další otázku… Je karate spíše pro chlapce, nebo už v tom není rozdíl?
V dospělém závodním oddílu mám dokonce 70 procent holek. Holky tedy převažují, což ale dřív skutečně nebylo běžné. Když jsem začínal já, měli jsme holky tři. (úsměv)

Někdo může mít stále předsudek, že je karate násilný sport… Jsou pořád takoví lidé?
Hodně se to změnilo. Karate je ve skutečnosti krásný sport, mimochodem olympijský sport!

A jaké jsou trendy? Roste zájem?
V Budějcích rozhodně ano, základna je tady obrovská. I zájem o sportovní přípravku je velký.

Je dobré se věnovat jen karate, nebo si dítě může přidat i jiný sport?
Máme chlapce, co hrají i fotbal. Mají to nastavené tak, že jdou na fotbal a pak ještě na karate. (úsměv) Spíš se stává, že dnes mají děti obecně mnoho kroužků a je těžké je časově vybalancovat.

Karate je individuální sport, ale předpokládám, že kolektiv je velmi důležitý…
Rozhodně, o to více pak u závodního oddílu. Děti se vidí každý den, jsou spolu na soustředění… Kolektiv je důležitý a já jsem rád, že tu máme dobré party.

Nábor na novou sezónu probíhá skrz rezervační systém na vašich stránkách www.tjkaratecb.cz. Proč to nejde jako dříve, kdy se zájemci rovnou sešli v tělocvičně?
Spuštění rezervačního systému bylo nutné, protože takhle nám v jeden den přišlo do tělocvičny 150 lidí, kteří chtěli stejné termíny. Web je v tomto ideální. Zájemci vidí, které termíny jsou volné, tudíž si je mohou rovnou zarezervovat.

Je ale nutné reagovat rychle…
Doporučujeme to neoddalovat. Jen ještě dodám, že když vidí, že už je plno, můžou nám zavolat. Zařadíme si je do náhradníků, kterým se pak ozýváme, když někdo do září odpadne.

Je karate finančně náročný sport?
Plné členství, které zahrnuje dva tréninky týdně, stojí 2600 korun za období jednoho školního pololetí. Poloviční členství, tedy jeden trénink týdně, vyjde na 1300 korun.

A výbava?
Ta drahá není. Mimochodem není třeba hned shánět kimono a tak dále. První půlrok děti cvičí v normálním sportovním oblečení. Máme zkušenost, že rodiče často kupují první vybavení jako dárek k Vánocům. (úsměv)

Co vám osobně práce s karatisty dává?
Moc rád pracuji na něčem, co má výsledek. Cíl. Je to naprostá srdcovka, protože v klubu mám rodinu. Kdo mě zná, ví, že úspěchy prožívám skutečně intenzivně. (smích)

Co byste vzkázal potenciálním zájemcům?
Ať se nebojí to zkusit, může z toho být nová životní cesta. Není to jen o karate, ale o získání nových kamarádů, pocitu, že někam patří.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky TJ Karate, registrace, trénink, karate, nová sezona, Miroslav Hýsek, České Budějovice, sport, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TJ Karate České Budějovice: Registrace do tréninkových skupin pro novou sezonu spuštěny! Karate je krásný sport, nebojte se ho zkusit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.