Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Poslední dopis Milady Horákové si budou moct lidé přečíst na fasádě Malého divadla

Jdu s hlavou vztyčenou...Věta, která tento týden zní napříč republikou. Už v sobotu si totiž připomeneme sedmdesát let od popravení Milady Horákové. Den památky obětí komunismu si budou připomínat i Budějce. Na fasádě Malého divadla bude vyvěšen poslední dopis popravené právničky.

V sobotu 27. června si připomínáme Den památky obětí komunistického režimu. Už před týdnem si toto smutné výročí velmi intenzivně připomínali lidé v Praze. Tento týden se přidal například i Liberec nebo Jihlava

Už v pátek se k těmto městům přidají také České Budějovice. O vzpomínku se postará budějcký spolek Milion chvilek pro demokracii. V pátek 26. června bude na fasádě Malého divadla vyvěšen poslední dopis Milady Horákové, který napsala svým dětem před popravou. 

„Text vyvěsíme na fasádě Malého divadla směrem do parku Na Sadech v Českých Budějovicích, aby si jej mohli přečíst lidé čekající na autobus, venčící psa, nebo jen tak, když se prochází,“ uvedl spolek na facebookové události Dlužíme to Miladě.

JUDr. Milada Horáková
(*25.12.1901 Praha – † 27.6.1950 Věznice Pankrác)
Česká politička, popravená během komunistických politických procesů v 50. letech minulého století za údajné spiknutí a velezradu. Byla jedinou ženou popravenou v rámci těchto soudních řízení. Díky své neústupnosti během svého soudu se stala symbolem odporu proti vládnoucí komunistické straně.

„Tento dopis, který její děti obdržely až téměř po 40 letech v roce 1990 (sic!), není jen vzkazem její rodině, ale vzkazem nám všem. Je v něm tolik vroucnosti k národu, tolik síly, lásky, víry v lepší, demokratický svět, že je univerzálním provoláním odvahy a pokory zároveň,“ dodal spolek.

Památku Milady Horákové mohou uctít lidé i ve svých domovech. Organizátoři připravili plakát, který si mohou lidé umístit do oken a symbolicky se tak k aktu přidat.

Město žádnou oficiální akci nechystá

S největší pravděpodobností půjde o jediný „pietní akt“, který se bude ve městě konat. I přesto, že některá města vyvěsí černou vlajku, jednotný banner nebo v rozhlase odvysílají pietní audio koláž, vedení Českých Budějovic se podle mluvčí magistrátu Jitky Welzlové k žádné podobné akci nechystá.

Podobně je na tom i krajský úřad. „Památku Milady Horákové, stejně jako památky dalších obětí komunistického režimu uctíme na kraji soukromě, jako pokaždé," uvedla mluvčí Hana Brožková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto dekomunizace.cz

Štítky Milada Horáková, výročí, pieta, fasáda, Metzlův dům, České Budějovice, Praha, Milion Chvilek, Na Sadech, Liberec, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední dopis Milady Horákové si budou moct lidé přečíst na fasádě Malého divadla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.