Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zemřel politický vězeň a šéf zpravodajských služeb Radovan Procházka

Ve věku třiadevadesáti letech zemřel dnes ráno bývalý šéf Vojenského zpravodajství a civilní rozvědky Radovan Procházka. Za války se zapojil do odboje, v roce 1951 byl zatčen, krutě vyšetřován a odsouzen. Během věznění prošel jáchymovskými i příbramskými tábory.

Roman Procházka se narodil 11. května 1927. Jako dítě miloval vážnou hudbu a toužil se stát operním zpěvákem. Za války se zapojil do odboje, i po osvobození pomáhal otci a bratrovi se zpravodajskou činností. V roce 1946 však otec tragicky zahynul. Z úcty k němu nastoupil na vojenskou akademii.

Spolupráce se Západem a kruté výslechy

O čtyři roky později už slouží Procházka jako operační důstojník. V té době zároveň spolupracuje s vojenskou skupinou, která předávala informace na Západ. Roku 1951 je zatčen a vyslýchán v takzvaném domečku na Hradčanech.

„Nenechali vás spát, prakticky vám nedali najíst, byla tam příšerná zima, vyslýchali vás od rána do večera a přes noc a tak dál. Ani s výpověďmi člověk mnoho nenadělal. Všechno bylo více méně na stole. Člověk nakonec musel přiznat to, na co byly výpovědi napsány. Na co nebyly, to člověk pochopitelně zatloukl. Nakonec jsem z toho vyšel velmi ‚kavalírsky‘. Měl jsem navržený trest smrti, ale nakonec mě odsoudili k patnácti rokům, co byla ta nejnižší hranice,“ tak vzpomínal Radovan Procházka pro Paměť národa.

„Prý jsme se snažili rozvrátit socialistickou ekonomiku. Asi tím, že jsme nesnědli ešus nudlí.“

Radovan Procházka prošel jáchymovskými a také příbramskými vězeňskými tábory, kde se roku 1954 přidal k tzv. nudlové aféře.

„Situace ze začátku neměla žádný politický podtext. Strava byla čím dál horší, až nám dali jen nudle, a z toho vypukla bouře, že nudle se jíst nebudou. Situace se vyhrotila tak, že na nás poslali vojenskou posádku, která přijela s tankama. Doplatil jsem na to, že jsem odmítal ustoupit, takže i když jsem zpočátku stál na konci, nakonec jsem zůstal stát v první řadě," uvedl. Za to byl souzen jako organizátor vzpoury a dostal dalších 12 let.

Náhlé propuštění

Na svobodu se dostal teprve roku 1964. Sám vzpomínal, že propuštění přišlo nečekaně. „Zastavil jsem se, co bejval Stalin, a tam jsem Praze a Hradčanům slíbil, že to takhle stejně nenechám, že se s tím musí ještě něco udělat," tak popsal své první kroky po opuštění veznice.

Procházka si brzy sehnal místo kulisáka v Národním divadle, kde v různých pozicích vydržel až do revoluce 1989. Po pádu komunismu působil v různých funkcích ve zpravodajských službách: v roce 1990 ve vedení BIS, pak jako ředitel rozvědky ÚZSI a od roku 1993 šéf vojenské rozvědky. Za zpravodajskou činnost od února 1993 do dubna 1994 byl vyznamenán Řádem prezidenta USA. V roce 1997 obdržel od prezidenta Václava Havla Řád bílého lva IV. třídy.

Radovan Procházka zemřel 25. června 2020 ve věku třiadevadesáti let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Deckerová / VHÚ / archiv R. Procházky | Zdroj Paměť národa

Štítky komunismus, policický vězeň, lágr, jáchymov Radovan Procházka, armáda, Radovan Procházka, Vojenské zpravodajství, Roman Procházka, nudle, Hradčany, Josif Vissarionovič Stalin, Václav Havel, Národní divadlo v Praze, Bezpečnostní informační služba, Úřad pro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel politický vězeň a šéf zpravodajských služeb Radovan Procházka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.