Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V jižních Čechách je patnáct nových případů klíšťové encefalitidy, je jí téměř třikrát více než vloni

Před začátkem prázdnin evidují hygienici v Jihočeském kraji již třicet sedm potvrzených případů klíšťové encefalitidy, v týdnu přibylo rekordních patnáct prokázaných případů. Výrazně přibývá i další klíšťaty přenášené onemocnění, lymeská borelióza, v týdnu bylo potvrzeno dvacet tři nových onemocnění.

„V týdnu přibylo patnáct potvrzených případů klíšťové encefalitidy. Té je v kraji k dnešnímu dni prokázáno již třicet sedm případů, to je téměř třikrát více než ve srovnatelném období loňského roku, kdy jsme ve 26. týdnu evidovali 13 případů. To je samozřejmě důvod k velké obezřetnosti při pobytu v přírodě, ale i na zahradě či v parku.  K dnešku je osm potvrzených případů na Českobudějovicku, po sedmi na Českokrumlovsku a Prachaticku, šest na Strakonicku, pět na Táborsku, tři na Jindřichohradecku a jeden na Písecku. Největší mezitýdenní nárůst vidíme na Strakonicku a Prachaticku, kde přibylo v týdnu po pěti případech,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.   

Od minulého týdne přibylo rekordních třiadvacet potvrzených případů lymeské boreliózy. Té je v kraji prokázáno zatím 120 případů. V loňském roce to přitom bylo 131 případů. K dnešnímu ránu bylo nejvíce případů na Českobudějovicku – osmatřicet. Čtyřiatřicet případů je na Jindřichohradecku a dvacet na Táborsku. „Dlouhodobě statistikám tohoto onemocnění s přírodní ohniskovostí dominují Jindřichohradecko, Táborsko a v posledních letech Českobudějovicko. To jsou okresy, kde bývá riziko nejvyšší a odpovídá tomu i letošní výskyt tohoto onemocnění, proti kterému dosud neexistuje účinné očkování a prevencí je tedy správné oblečení, používání repelentů a včasné odhalení a správné odstranění klíštěte,“ uvedla epidemioložka KHS Jihočeského kraje Jitka Luňáčková.   

V souvislosti s vysokou aktivitou klíšťat hygienici doporučují preventivní použití repelentů, nelehat a nesedat si v porostech především na okrajích lesů, raději nevstupovat do hustých křovin a vysoké vegetace třeba kolem vodních toků a ploch a po příchodu z přírody se rychle převléknout a dobře prohlédnout, protože je důležitá rychlost, s níž se klíště podaří objevit a správně odstranit.      

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky klišťata, onemocnění, Jihočeský kraj, klíšťová encefalitida, nemoc, klíště, okres České Budějovice, okres Tábor, okres Jindřichův Hradec, Krajská hygienická stanice, okres Prachatice, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách je patnáct nových případů klíšťové encefalitidy, je jí téměř třikrát více než vloni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.