Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krumlovské otáčivé hlediště zůstane v zámecké zahradě

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově zůstane v zámecké zahradě. Dnes se na tom shodli zástupci města s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Jednat se dále bude jen o možném přesunu nové točny do jiné části zahrady. Stát by mohla u části zvané broskvovna. Město teď vypíše architektonickou soutěž.

„Dnes byla definitivně opuštěna myšlenka na vybudování nového divadelního traktu mimo zámeckou zahradu státního hradu a zámku. Definitivně zůstává v dalších variantách už jenom úvaha umístění otáčivého hlediště uvnitř zámecké zahrady. Město České Budějovice osloví Národní památkový ústav s žádostí o předběžnou konzultaci k určení místa pro případný přesun otáčivého hlediště v zámecké zahradě," řekl náměstek primátora Juraj Thoma.

Nové hlediště by mohlo vzniknout například na půli cesty mezi nynější točnou a zaniklým jezírkem. Podle Thomy má toto místo podstatnou výhodu v tom, že k němu přiléhá takzvaná produkční zahrada, jíž se někdy říká broskvovna. „V té by mohlo vzniknout nové komplexní celé zázemí pro nové otáčivého hlediště," řekl.

Následovat bude architektonická soutěž

Kapacita nové točny by měla být přinejmenším stejná, jakou má nynější hlediště. Tam se vejde 644 diváků. Dalším krokem bude vypsání architektonické soutěže. Odhad nákladů na stavbu je podle Národního investičního plánu pro léta 2020 až 2050 asi 1,5 miliardy korun.

Přesun by skrýval řadu nebezpečí

Přesun hlediště mimo zahradu by s sebou nesl řadu problémů. Podle Thomy by točna přišla o marketingovou značku, která je založená na zážitku v zámecké zahradě. „Za druhé nebyla pozemkově ta lokalita vůbec připravena k tomu, aby se dalo o vymístění uvažovat. Pozemky mimo zámeckou zahradu mají řadu vlastníků, vlastnická práva jsou tam velice složitá a i Národní památkový ústav vzdal jednání s majiteli pozemků o jejich odkupu a vybudování nové návštěvnické trasy směrem ke Kvítkovu dvoru," řekl Thoma. Přesun hlediště mimo zahradu prosazoval ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Podle kastelána Českého Krumlova Pavla Slavka je zámecká zahrada součástí památky UNESCO, a podléhá tak přísným podmínkám ochrany fauny, flóry i povrchu. Slavko vnímá zahradu jako významný krajinný prvek a nárazníkovou zónu památky UNESCO.

„Nedokážu si představit, že bychom některou část zámecké zahrady obětovali jako nejméně špatné řešení tomu, aby uvolnila současné místo průhledové osy zahrady, které nynější točna brání. To je řešení velmi nešťastné a ještě horší je proto, že místo před letohrádkem Bellarií je neuvěřitelně degradováno výraznou stavbou, betonážemi, milánskými stěnami. Narušit obdobným způsobem jinou část zahrady není šťastné," řekl Slavko.

Divadelní sezona na otáčivém hledišti kvůli koronaviru nebude. Herce vystřídají dělníci

Představení na otáčivém hledišti v Českém Krumlově letos nebudou. Jihočeské divadlo požádalo město o zrušení letní sezony na točně kvůli koronaviru. Rada města návrh ředitele divadla schválila a rozhodla, že scéna letos projde plánovanými opravami.

České Budějovice, kterým točna patří, mají smlouvu s památkáři o pronájmu zámecké zahrady do konce roku 2023. Letos tam divadlo nehraje, protože se točna opravuje, sezona je zrušená.

Autoři | Foto Otáčivé hlediště Český Krumlov

Štítky otáčivé hlediště, divadlo, Český Krumlov, přesun, zámecký park, hlediště, zahrada, architektonická soutěž, Juraj Thoma, Lubomír Zaorálek, Světové dědictví UNESCO, ČSSD, Národní památkový ústav, České Budějovice, Jihočeské divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlovské otáčivé hlediště zůstane v zámecké zahradě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.