Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prach, hluk a rozbitá silnice. Lidé si stěžují na výstavbu dálnice D3 u Vidova

Výstavba úseku dálnice D3 u Vidova dává zabrat lidem, kteří bydlí v okolí. Stěžují si především na prach a zničenou silnici. Vidovská ulice je totiž jedinou komunikací, po které se nákladní doprava dostane na staveniště. Jihočeský kraj už proto tento problém začal řešit s Ředitelstvím silnic a dálnic.

„Do Vidovské ulice se nám podařilo dostat značky pro snížení rychlosti. Instalovat bychom je chtěli i do části Rožnova, kde je stanovena objízdná trasa pro Plavskou,“ popsal náměstek primátora Viktor Lavička. Podle místních ale sníženou rychlost řidiči nedodržují.

„Je to katastrofa. Čistič tady projede dvakrát denně. Pořád musíme umývat popelnice, auta i plot. Dali sem sice „třicítku“, ale stejně se nedodržuje. Nechápu, proč tady ta značka je,“ řekl pan Jiřička, který bydlí ve Starých Hodějovicích. 

Městu se zatím podařilo vyjednat, že kromě silnice se budou uklízet i chodníky. Tatry, které v tomto úseku jezdí, totiž přidělávají vrásky na čele hlavně místním lidem. Bahno rozstřikují kolem sebe. V opačném případě (když je sucho) je kolem nich doslova oblak prachu. To potvrzují právě lidé, kteří v okolí bydlí.

„Každý den utírám stůl a židle, ale je to zbytečné. Fůra prachu je tady pořád. Čistič tady občas projede, ale k nám ani nezajede. Hluk chápeme, ale s tím prachem by se něco udělat mohlo,“ uvedla majitelka domu, která bydlí u kolejí a stavbu má pod okny.

Podle ŘSD ale zatím za tuto trasu není náhrada. Celou věc se snaží vyřešit se zhotovitelem stavby. „Abychom vyhověli požadavkům občanů a zmírnili dopad na okolí stavby, vyzvali jsme zhotovitele, aby co nejrychleji předložil návrh změny přepravních tras. Zhotovitel nyní prověřuje možnost vedení dopravy mimo Novohradskou ulici v průtahu Novými Hodějovicemi,“ uvedl tiskový mluvčí ŘSD Jan Studecký

Problém řeší ale i lidé z Vidova. Těm sice prach až tolik nevadí, ale stěžují si na rozbitou silnici. „Chápeme, že výstavba páteřní komunikace je nutná. Silnice III. třídy, která je teď momentálně používána jako staveništní komunikace, dostává velmi zabrat. Někteří řidiči tady jezdí opravdu rychle a setkali jsme se i s tím, že se tatry neuhnou a vytlačují auta do rozbitých krajnic. K tomu teď přibyla uzavírka Nové Vsi. Oficiální objížďka je na Srubec, ale půlka aut jezdí právě na Hodějovice a Vidov, a to včetně linkových autobusů,“ řekl starosta Vidova Tomáš Šedivý, který dodal, že silnice se pod náporem aut rozpadá před očima. 

Zdá se, že místní tak budou muset ještě chvíli žít v sousedství s prachem a hlukem. Po skončení všech prací s výstavbou dálnice by se pak ŘSD mělo vrhnout na opravu stávající silnice. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky dálnice D3, České Budějovice, silnice, dálnice, stavba, Ředitelství silnic a dálnic, Jihočeský kraj, Rožnov, Tomáš Šedivý, Hodějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prach, hluk a rozbitá silnice. Lidé si stěžují na výstavbu dálnice D3 u Vidova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.