Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Některé lipenské hotely jsou na léto plné, převládají Češi

Některé lipenské hotely a penziony jsou po uvolnění koronavirových opatření na léto plné. Naopak lipenský kemp Modřín je zatím obsazený z poloviny. Krumlovské penziony mají zamluveno asi 40 procent míst, podobná situace je v Českých Budějovicích. Někteří lidé na dovolenou nejedou, protože neví, zda budou mít po prázdninách ještě práci.

Situace se podle odborníků mírně zlepšuje. „Pořád to ale není ideální. Ve městech nám pomůže, jak naskakují akce. Krumlov je na 40 procentech (kapacit), Budějovice kolem 30 až 40 procent, což ale na Budějovice není špatné. Penziony po kraji jsou na červenec poměrně vyprodané, i středně velké,“ řekl Polášek. Kvůli koronaviru nepřijelo na jaře do kraje asi 300 tisíc turistů.

Lipno Lake Resort s kapacitou 550 lidí hned poté, co vláda uvolnila omezení, spustil online kampaň v České republice. Na červenec má plno, meziročně je obsazenost větší o pět procent, na srpen podobná. Ceny letos zvýšil jen o inflaci. Lipno Lake Resort využil i systém slev Jihočeského kraje na letní dovolené v jižních Čechách, vyčerpal celou možnou sumu 150 tisíc korun. 

„O krajskou dotaci byl obrovský zájem. (Slevové) pobyty byly za dva a půl dne vyprodané, uspokojili jsme 28 rezervací. A jsou to noví hosté. Léto se podařilo naplnit velice dobře,“ řekl za resort Luboš Krejza. Zatímco v minulých letech tvořili Češi 60 procent klientů, letos je to až 90 procent, zbytek jsou Němci, Rakušané a Nizozemci.

Plno má na léto i frymburský hotel Maxant, kde je 61 lůžek. Přibylo českých hostů, jejichž podíl je až 80 procent, ostatní jsou z Německa a Rakouska. Ceny hotel nezvýšil. Informaci řekla Hana Kozáková z recepce.

Z poloviny je zatím na léto obsazený Camping Lipno Modřín. Kapacita je až 2 tisíce lidí, kemp nabízí 184 míst s elektrickou přípojkou. „Stání u vody se plní vždy jako první, pak ty další,“ uvedla Olga Kneiflová z firmy Lipno Servis. Třicet procent návštěvníků jsou cizinci, zbytek Češi.

Meziročně o pětinu méně rezervací má českokrumlovský penzion Marie v Kájovské ulici. Na léto má zamluveno 80 procent kapacit. Provozovatel zlevnil, nabízí jarní ceny. „Ale lidé čekají s objednávkou na poslední chvíli, nemůžeme moc plánovat,“ podotkl majitel penzionu Milan Rajský.

V penzionu je šest pokojů. Až 90 procent hostů teď tvoří Češi, po uvolnění koronavirových omezení přicházejí první rezervace z Rakouska a Německa. „Turistů je tady o 80 procent méně, drží nás česká klientela,“ řekl Rajský.

Část Čechů na dovolenou nejede, bojí se, že po létě ztratí zaměstnání. Podle Poláška hrozí, že firmy budou propouštět v září. „V létě budou mít lidé dovolenou nařízenou, a vzhledem k tomu, že můžou za dva měsíce přijít o práci, tak brzdí i výdaje na dovolenou a nebudou utrácet,“ dodal ředitel.

Štítky ČR, rekreace, turistika, Jihočeský, léto, hotel, penzion, České Budějovice, Vodní nádrž Lipno, Německo, Rakousko, Jihočeský kraj, Česko, LIPNO SERVIS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé lipenské hotely jsou na léto plné, převládají Češi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.