Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Červnové srážky mohou výrazně zvýšit výskyt komárů na jihu Čech

Vzhledem k četným červnovým srážkám lze letos na některých místech na jihu Čech očekávat výrazně vyšší výskyt komárů. Například město Třeboň na Jindřichohradecku proto v minulých dnech postřikem hubilo larvy komára na celkové ploše přibližně jednoho hektaru. Podmínky pro množení tohoto hmyzu jsou nejlepší za posledních pět let.

„V minulých letech bylo sucho, což komárům tolik nesvědčí. Nyní však, hlavně v červnu, vydatně pršelo," vedoucí odboru životního prostředí z městského úřadu v Třeboni Jaroslav Fliegel. Květnové deště podle něj ještě takový vliv na množení tohoto hmyzu neměly. Voda se do krajiny vsákla a nezůstávala na povrchu. V červnu už byla situace jiná, a tak se na řadě míst na pastvinách a loukách vytvořily vodní plochy. „Protože zde vznikly významnější líhniště komářích larev, provedlo město Třeboň po konzultaci se Správou CHKO Třeboňska postřik biologickým přípravkem VectoBac působícím pouze na komáří larvy," řekl.

Komáři se množí především na vodních hladinách. Stačí jim k tomu třeba i louže nebo zahradní sud. V jarních měsících je vývoj komára pomalejší a trvá až čtyři týdny. V teplých dnech stačí třeba jen deset dní. „Larvy jsme hubili pouze na loukách. V lese je to mnohem obtížnější, zároveň i finančně náročnější a nemá to takový efekt," uvedl Fliegel.

Třeboň je v regionu s vysokým počtem rybníků a vodních ploch. Charakter zdejšího prostředí množení komárů vyhovuje. V případě masivního přemnožení lze hmyz rovněž hubit plošně pomocí postřiků z vrtulníku. V minulosti takto v Třeboni a okolí už postupovali. Bylo to především v letech, kdy se před začátkem léta při povodních rozlily řeky, což byly roky 2010 a 2013.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, komáři, srážky, červen, Česko, Třeboň, hmyz, larva, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červnové srážky mohou výrazně zvýšit výskyt komárů na jihu Čech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.