Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vědci v pískovnách na jihu Čech našli ohrožené vodní brouky

Vědci a ochránci přírody při biologickém průzkumu tůní v pískovnách na Českobudějovicku, Táborsku a Jindřichohradecku našli ohrožené brouky vodomila a potápníčka. Výzkum ukazuje velký potenciál těchto lokalit.

Podle vědců je zajímavým úkazem především výskyt potápníčka. „Je bioindikátorem zachovalých biotopů a vyskytuje se většinou na rašeliništích. My jsme ho nalezli ve dvou pískovnách,“ uvedl Vojtěch Kolář z přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a entomologického ústavu Biologického Centra Akademie věd ČR.

Pokud tůně v pískovnách zůstanou ponechány přírodním procesům, začnou zarůstat, plní se listím a dalším materiálem z okolí. Tím pádem postupně vysychají. „Z takových tůní pak vodní živočichové postupně mizí. Proto ochránci přírody provádějí zásahy, jako je obnova tůní nebo vyřezání náletových dřevin v jejich okolí,“ řekl Jiří Řehounek z ekologického sdružení Calla.

Dodal, že někteří lidé na pískovnách vysazují nepůvodní druhy rostlin a živočichů. Jde například o sumečky americké, karasy stříbřité nebo lekníny. „Vysazování těchto nepůvodních druhů je nejen protizákonné, ale především může způsobit nenahraditelné škody na vodním hmyzu či obojživelnících,“ dodal Kolář.

Autoři | Foto Jiří Řehounek

Štítky ČR, příroda, voda, věda, Jihočeský kraj, Česko, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, Akademie věd České republiky, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci v pískovnách na jihu Čech našli ohrožené vodní brouky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.