Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kometa Neowise už se vzdaluje, vrátí se za 7000 let. Takhle ji zachytil budějcký fotograf

Snímky komety Neowise českých fotografů obdivují i v NASA, další desítky jich plní internet. Několik krásných fotek pořídil také budějcký fotograf Lukáš Gallo. Pro Budějckou Drbnu popsal, jak náročné bylo fotky pořídit, a jaký snímek se mu podle něj povedl nejvíc.

Budějcký fotograf Lukáš Gallo pořizoval snímky komety několik dní. „Kometu jsem poprvé spatřil 12. července kolem půl 11 na severním obzoru, to vycházela ještě hodně nízko nad obzorem. Zůstal jsem vzhůru a pozoroval, jak se kometa přemisťuje. Tu noc byly skvělé podmínky na pozorování,“ popisuje Lukáš.

 Ne vždy mu výběr místa na focení vyšel. „Jeden večer jsem se vydal na známou vyhlídku u vysílače na Srubci, ale tam jsem zjistil, že kometa není tam, kde jsem si ji představil, tak jsem vyrazil na další vytipovaný bod pod Novou Ves k Doubravici,“ popisuje fotograf. Právě tam se mu podařilo vyfotit kometu nad Českými Budějovicemi, s Černou věží, hotelem Clarion, zámkem Hluboká a Temelínem.

„Tyhle fotky byly technicky celkem složité, a to kvůli znečištění od Budějc, takže jsem fotky pořídil braketingem, to znamená, že jsem vyfotil tři fotky, každou jinak exponovanou a následně jsem je v počítači prolnul, vytáhl stíny a ztlumil přesvětlená místa,“ popisuje.

Nejhezčí fotku se mu podařilo pořídit u vesnice Hlavatce. „Chtěl jsem kometu vyfotit s nějakým zajímavým motivem. Dlouho se mi ho ale nedařilo najít. Najezdil jsem zhruba 200 kilometrů po jižních Čechách, až jsem narazil na křížek Boží muka u vesnice Hlavatce,“ prozradil Lukáš.

Výslednou fotografii složil z 36 snímků po třech vteřinách. „Složená je kvůli potlačení šumu na fotografii a kvůli vykreslení detailů. Na fotkách je také vidět modrý iontový ohon, což je plyn unikající z jádra komety. Pro mě jeden z nejlepších fotografických zážitků v životě," přiznává talentovaný fotograf. 

Kometa by měla být dobře viditelná odhadem do 27. července. Poté se od Země vzdálí a vrátí se za 6 768 let.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lukáš Gallo

Štítky kometa, fotograf, Neowise, astronom, NASA, Drbna.cz, České Budějovice, Srubec, Země, Nová Ves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kometa Neowise už se vzdaluje, vrátí se za 7000 let. Takhle ji zachytil budějcký fotograf  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.