Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Temelín chrání nový bezpečnostní laserový systém. Je jedním z nejmodernějších v Česku

Střechy vybraných budov Temelína chrání nový laserový detekční systém. Ten má zabránit hrozbám, které by mohly přijít „ze vzduchu“. Jeho instalace vyšla na několik desítek milionů korun.

Ochrannou zónu ve tvaru vějířů vytváří neviditelné laserové paprsky. „Jde o jeden z nejmodernějších detekčních systémů v České republice," uvedl mluvčí Temelína Marek Sviták. V přípradě narušení zóny je do řídícího centra vyslán signál. Velikost zóny stejně jako kroky, které bychom přijímali při jejím narušení, jsou citlivou informací. Každopádně vedle vojenských radarů a ostatních prostředků, které hlídají bezletovou zónu, jde o další posílení bezpečnosti. To navíc reaguje na moderní hrozby, jako například drony,“ říká Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Právě pomocí dronu celý systém Temelín spolu s policií otestoval. „Policie se podílí na ochraně elektrárny, může tedy s citlivými informacemi k bezpečnosti pracovat. Navíc disponuje odpovídajícími prostředky,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Temelín i Dukovany patří mezi nejpřísněji střežené objekty v České republice. Kolem obou elektráren jsou bezletové zóny. Mají tvar válce o poloměru dva kilometry a výšce 1,5 kilometru. Jsou chráněna Armádou ČR. Vedle toho jsou důležitá zařízení umístěna ve zodolněných budovách. Například temelínské reaktory je chráněn 1,2 metru tlustou železobetonovou schránkou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Temelín, bezpečnost, laserový systém, novinka, Česko, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Jan Kruml, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Temelín chrání nový bezpečnostní laserový systém. Je jedním z nejmodernějších v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.