Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ReuterRun: Běh, na který se nezapomíná

PR článek

V roce 2011 se konal první ročník docela náročného krosového běhu ReuterRun, který se běhá ve správním katastru Boršova nad Vltavou. V letošním jubilejním 10. ročníku si opět připomene poslední let kapitána US letectva R. Reutera, který zde byl před 75 lety 17.dubna sestřelen společně se svým parťákem poručíkem Preddym.

Před deseti lety vznikla myšlenka připomínat konec války krosovým během, který měl být podobný výcviku bojových pilotů (po nouzovém přistání se měli dostat ke svým jednotkám, přičemž cestou měli překonat vodní tok):

  • běhá se ve správním katastru obce
  • probíhá se okolo pomníčku kapitána R.Reutera
  • před cílem se brodí Vltava
  • ve startovném je pamětní originální medaile, oběd, občerstvení a masér
  • běh je zároveň pozvánkou do malebného vltavského údolí, k návštěvě obce

V loňském ročníku závodilo na necelých 13 kilometrů těžké trati 130 dospělých atletek a atletů a 60 dětí (děti musí proběhnout gumovým raftem naplněným vodou z Vltavy). Oblíbený závod, součást Jihočeského běžeckého poháru, se poběží v sobotu 15. srpna. Start je v jedenáct hodin v boršovském kempu.

Každý, kdo si tento netradiční závod vyzkoušel, byl nadšený z úžasné trasy z velké části vedené po Fritschově stezce na levém břehu Vltavy s adrenalinovým broděním Vltavy, které jistí boršovští hasiči. ReuterRun organizuje BBK – Boršovský běžecký klub a obec Boršov nad Vltavou. Další informace o závodu jsou k dispozici na webových stránkách. 


Oba americké letouny zaútočily na plánské letiště, přičemž byly zasaženy protileteckou palbou lehkého flaku. Poškozený stroj kapitána Reutera se zřítil na okraji Farského lesa v katastru obce Boršov nad Vltavou, tělo kapitána Reutera bylo výbuchem roztrháno. Druhý mustang s těžce zraněným poručíkem Preddym se pokusil nouzově přistát nedaleko obce Záluží. Pilot byl převezen do nemocnice v Českých Budějovicích, kde zemřel. Kapitán Reuter byl pohřben na boršovském hřbitově, později byly jeho ostatky exhumovány a převezeny na na US Military Cemetery Lorraine u městečka St.Avold ve Francii. V den tragédie bylo kapitánu Reuterovi 28 let a 2 dny.

Tuto tragickou událost připomínají dva pomníčky v Boršově nad Vltavou na levém břehu Vltavy a na pravém břehu Vltavy v Záluží v katastru obce Dolní Třebonín.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky běh, Boršov nad Vltavou, akce, Vltava, Záluží, Nemocnice České Budějovice, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ReuterRun: Běh, na který se nezapomíná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.