Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Recenze mobilních klimatizací: Kvalitní a výkonné zařízení překvapí množstvím funkcí a spolehlivostí

PR článek

V dnešní spotřebitelské recenzi se zaměříme na mobilní klimatizace, které jsou v parných létech žádaným a v minulých letech i nedostatkovým zbožím. Právě mobilní klimatizace jsou velmi rychlé řešení, jak v horkých dnech vychladit byt, dům nebo kancelář. Nevyžadují odbornou montáž a jsou finančně dostupnější. Naopak jejich nevýhodou může být vyšší hlučnost a u výkonnějších modelů také větší rozměry.

Na trhu je celá řada značek a výrobků s různým designem a parametry. Vždy tedy záleží na konkrétních požadavcích spotřebitele, co od mobilní klimatizace očekává. Je třeba vzít v úvahu především výkon zařízení, dále pak hlučnost či spotřebu energie. Dalšími hledisky jsou například dodávané příslušenství, rozměry a hmotnost výrobku nebo také doplňkové funkce, kterými může být například časovač, automatické odpařování kondenzátu nebo funkce topení, kterou některé z dostupných modelů nabízí. Stále častěji jsou také vyhledávány klimatizace, které nabízejí možnost ovládání pomocí aplikace WiFi.

Jak vybrat mobilní klimatizaci:

Hlavním parametrem při výběru klimatizace by měl být její výkon s ohledem na velikost prostor, kde bude klimatizace používána. Pokud se bude jednat o velký obývák s okny na jižní stranu, jistě bude vhodné zvolit některou z výkonnějších variant.

Společně s výkonem je důležitá též spotřeba energie zařízení, většina mobilních klimatizací na českém trhu má energetickou třídu A, výjimečně pak A+. Konkrétní roční spotřeba energie je u každého zařízení velmi individuální, s přihlédnutím k četnosti a místě používání. Pomocnou by měla být hodnota udávaná jako spotřeba elektřiny za hodinu provozu. Při výpočtu se doporučuje počítat roční provoz 600 hodin. Stačí tedy hodinovou spotřebu vynásobit 600 a cenou jedné kWh od dodavatele energie.

Potřebné údaje týkající se výkonu zařízení a energetické účinnosti naleznete na energetickém štítku zařízení, kterým jsou mobilní klimatizace povinně označovány. Štítek také uvádí energetickou třídu zařízení a hlučnost jednotky. Právě hlučnost může být dalším parametrem, který ovlivňuje rozhodování při koupi klimatizace, zvláště pokud bude používána v ložnici nebo dětském pokoji. V tichém režimu vydávají klimatizace hlučnost přibližně 50 dB, u většiny modelů v běžném provozu dosahuje hlučnost hodnoty kolem 65 dB. Pro srovnání, okolo 50 dB se pohybuje televizor při běžné hlasitosti, přes 60 dB vydává například myčka na nádobí.

???? P O Z O R S O U T Ě Ž ????Vyhrajte mobilní klimatizaci v hodnotě 11 790 Kč!Jak vyhrát? Stačí se registrovat do...

Zveřejnil(a) Kostečka dne Úterý 18. srpna 2020

Odvod horkého vzduchu a kondenzátu

Při výběru klimatizace je nutné mít na paměti, že je třeba zajistit odvod horkého vzduchu z ochlazované místnosti. Ten probíhá pomocí flexibilní hadice, která se připojí na zadní stranu zařízení a její druhý konec se vyvede do okna nebo otvoru ve zdi. Důležité je umístit zařízení co nejblíže k oknu (nebo jiného otvoru pro vývod vzduchu), protože čím je hadice delší, tím více je zatěžován ventilátor klimatizace a může se snižovat reálný chladící výkon.

Většina mobilních klimatizací obsahuje příslušenství pro instalaci výfukové hadice do okna, kterou je vhodné použít, aby se zabránilo proudění teplého vzduchu zpět do místnosti. Ne vždy je však dodávané příslušenství vhodné pro daný typ okna. Pro tyto případy jsou na trhu k dispozici doplňková textilní těsnění do okna, která se umístí na okenní rám a hadice se vyvede ven a upevní pomocí zipu. Výhodou pak je, že teplý vzduch se nevrací zpět do místnosti, otevřeným oknem neproniká nežádoucí hmyz a po vysunutí hadice jde okno bez problémů zavřít. Koupi tohoto textilního těsnění tedy rozhodně doporučujeme (více o tomto produktu se dozvíte například zde.

Kvalitnější mobilní klimatizace mají funkci automatického odpařování kondenzátu, kdy se voda v plynném skupenství dostává ven spolu s horkým vzduchem a vám tak odpadají starosti s vyléváním kapaliny, která při chlazení kondenzuje.

Mobilní klimatizace nabízí také funkci odvlhčování, snižují nežádoucí vlhkost v místnosti a pomáhají předcházet vzniku plísní či rosení oken. Výkon odvlhčování je u jednotlivých modelů různý, pokud je pro Vás tato funkce důležitá, je dobré zajímat se také o tento parametr. Standardně jsou mobilní klimatizace schopny odebrat 1 litr vody ze vzduchu za hodinu, u výkonnějších to může být i přes 2 litry za 1 hodinu.

V případě funkce vysoušení je nutné počítat s tvorbou kondenzátu, který se během provozu hromadí ve sběrné nádržce. Kondenzát je nutno ručně vylévat, u některých klimatizací lze vodu odvádět průběžně do odpadu pomocí hadičky.

Funkce mobilních klimatizací a příslušenství

Základním vybavením každé mobilní klimatizace by mělo být dálkové ovládání, které umožní nastavovat veškeré funkce. Pro přehlednost je také praktický displej na panelu zařízení, který zobrazuje aktuálně nastavené parametry či ostatní informace. Na českém trhu se také postupně začínají objevovat modely, které umožňují ovládání klimatizace na dálku pomocí WiFi a mobilní aplikace. Toto ocení jistě ti, kteří chtějí mít příjemný chládek ještě před tím, než se vrátí domů. Další možností, jak spustit chlazení, je funkce časovače, kterou disponuje již většina nabízených modelů. Časovač umožňuje naprogramovat čas vypnutí či zapnutí klimatizace tak, abyste měli příjemné klima ve Vámi požadovanou dobu.

Pro ty, kteří čekají od mobilní klimatizace širší využití, bude praktická funkce topení, která bude využívána především na jaře a na podzim jako doplňkový zdroj tepla. Nelze ovšem na tuto funkci spoléhat jako na plnohodnotné vytápění, výkon topení bývá u modelů s touto funkcí většinou velmi podobný, jako je výkon chladící. Funkce topení nebývá standardním vybavením nabízených modelů, jejich nabídka není tedy tolik široká, najdete ji spíše u kvalitnějších značek a jejich pořizovací cena je o něco vyšší než u modelů, které nabízejí pouze funkci chlazení.

Z výše uvedených parametrů a funkcí jsme uvedli ty nejdůležitější, které lze u jednotlivých značek a modelů porovnávat. Jak již bylo zmíněno, na trhu je velká široká nabídka mobilních klimatizací, které se liší především designem a nabídkou doplňkových funkcí, které pak závisí na osobních preferencích uživatele. Pro náš test mobilních klimatizací jsme si vybrali 3 modely o stejném výkonu, od různých výrobců. Nejprve jsme porovnali technické parametry a poté je jednotlivě vyzkoušeli. Ovládání i celková funkčnost všech tří produktů byla velmi podobná, přesto se našly drobné rozdíly, které rozhodly o vítězi. Srovnání klimatizací Daitsu ADP12CX/F, Sakura STAC 12CPB/K BLACK a Refredo TAC 12CPB/KP najdete pod tímto odkazem.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky klimatizace, mobilní klimatizace, recenze, okno, topení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Recenze mobilních klimatizací: Kvalitní a výkonné zařízení překvapí množstvím funkcí a spolehlivostí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.