Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Desetina z 86 jihočeských firem měla kvůli viru pětinové tržby

Jihočeské firmy by po jarní koronakrizi přivítaly pokračující kurzarbeit a rychlejší reakce vlády. Desetina z 86 firem, které formou dotazníků oslovila v červnu Jihočeská hospodářská komora (JHK), nedosáhla na jaře ani pětiny plánovaných tržeb. Tržby se zatím nevrátily na původní úroveň a řada výrobních podniků má mnohem méně zakázek. Rizikem je i druhotná platební neschopnost.

Při koronakrizi byl největší problém nižší odbyt. I teď tato situace v některých podnicích trvá. Pokles odbytu potvrdilo v dotazníkovém průzkumu 77 procent společností, což snížilo jejich finanční schopnosti, uvádí JHK.

„Tento problém ještě více prohlubovali odběratelé, kteří zpožďovali své platby,“ uvedl ředitel JHK Luděk Keist. Jak dodal, dalšími potížemi byl nedostatek zaměstnanců, protože mnozí z nich zůstali doma s dětmi, problémy způsobilo i to, že byly zavřené hranice.

Z průzkumu vyplývá, že většinu firem koronakrize zasáhla. Více jak třem čvrtinám z nich klesly tržby, desetině z nich tak, že nedosáhly ani 20 procent původního plánu. „I přesto, že se situace postupně zlepšuje, se zatím tržby nevrátily na původní úroveň. Především ve výrobních podnicích se zakázky, i po dvou měsících po uvolnění vládních opatření, stále drží na mnohem nižší úrovni než před krizí,“ uvedl Keist.

Ze státní pomoci firmy nejvíc využívají program Antivirus a dočasné přerušení povinnosti evidence EET. Firmy by uvítaly režim kurzarbeit, kdy zaměstnancům zkrátí pracovní dobu a ušlý příjem doplatí podnikům stát. V průzkumu kritizovali podnikatelé vládu, že pomoc přišla s velkým zpožděním. Kladně vnímali přístup zaměstnanců k práci v on-line prostředí a z domova.

Mnohé firmy zavedly čtyřdenní pracovní týden s volnými pátky. Třeba tuzemský Bosch, jenž v ČR zaměstnává asi 8 400 lidí, čeká, že kvůli dopadům koronaviru mu letos ve výrobních závodech meziročně klesne počet zakázek o 20 až 30 procent. Zavést by se mohla konta pracovní doby, při nichž berou pracovníci paušální plat a firma jim dává práci podle potřeb. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, průmysl, hospodářství, koronavirus, Jihočeský kraj, koronavirová krize, Jihočeská hospodářská komora, průzkum, Robert Bosch GmbH, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desetina z 86 jihočeských firem měla kvůli viru pětinové tržby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.