Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Na budějcké radnici bude vlát běloruská vlajka

Budějce se symbolicky připojí k dalším českým městům a vyvěšením historické běloruské vlajky vyjádří nesouhlas s totalitním režimem v Bělorusku a protesty, které tam teď momentálně probíhají. Na radnici bude zavěšena dnes v půl druhé odpoledne.

„Určitě nám není lhostejné, když se v Bělorusku stále drží totalitní režim, který bije a zavírá své vlastní občany jenom proto, že mají odlišný názor. Sami máme s totalitou vlastní zkušenosti. Všem lidem, kteří usilují o svobodu, je slušné vyjádřit podporu alespoň touto formou,“ řekl náměstek primátora Ivo Moravec.

Protesty v Bělorusku začaly poté, co funkci prezidenta podle oficiálních údajů obhájil Alexandr Lukašenko. Demonstranti označili volby za zfalšované. Brutálně proti nim zasáhla policie. Její zásah celosvětově odsoudili politici mnoha zemí. Bílá vlajka s rudým pruhem uprostřed se používala pro Běloruskou lidovou republiku v roce 1918, než se země stala sovětskou republikou, a znovu po získání nezávislosti v letech 1991 až 1995. Nyní je symbolem protestů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, protesty, Bělorusko, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Ivo Moravec, Běloruská lidová republika, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na budějcké radnici bude vlát běloruská vlajka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.