Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvalita vody na jihu Čech se zhoršuje. U Podolska na Orlíku trvá zákaz koupání

S blížícím se koncem léta se kvalita vody v Jihočeském kraji zhoršuje. Potvrzují to výsledky testů v lokalitách, které hygienici dlouhodobě sledují. Nejhorší situace podle nich dlouhodobě panuje u Orlíku.

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje dlouhodobě sleduje kemp Radava a Podolsko na Orlíku, Staňkovský rybník a rybník Hejtman, vodu u Horní Plané, u Černé v Pošumaví a u Lipna nad Vltavou.

Vodě u Radavy jsme museli dát čtyřku. Podle aktuálního rozboru je voda nevhodná ke koupání, neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. U Podolska stále platí zákaz koupání, který jsme vyhlásili 30. července. Voda je nebezpečná ke koupání, aktuálně byly opět překročeny limitní hodnoty III. stupně pro sinice, chlorofyl-a, vodní květ a je zde snížená průhlednost. Hrozí tu akutní poškození zdraví,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Zhoršená kvalita vody je i na Staňkovském rybníku, kde jsou zvýšené sinice, vodní květ a chlorofyl-a. Sousední rybník Hejtman je aktuálně hodnocen stupněm dva, tedy voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. Na Lipně mají všechny tři sledované lokality zhoršenou jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci.

„U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže a po koupání se proto doporučuje osprchovat se čistou vodou,doplnila ředitelka Odboru hygieny obecné a komunální KHS Jitka Pillerová.

Ohodnoť článek

Foto Phoenix CZE / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

Štítky kvalita vody, Krajská hygienická stanice, hodnocení, koupání, Vodní nádrž Orlík, Podolsko, Česko, Jihočeský kraj, rybník, Hejtman (rybník na Koštěnickém potoce), Kvetoslava Kotrbová, Horní Planá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalita vody na jihu Čech se zhoršuje. U Podolska na Orlíku trvá zákaz koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.