Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Modré přístřešky z Pražské třídy jsou pryč. Jejich odstranění stále budí emoce

Demolice a odstranění přístřešků na Pražské třídě je u konce. Na řadu teď přijdou drobné úpravy kolem autobusové zastávky, která bude zprovozněna už v úterý. I po dokončení celé akce budí krok radnice rozporuplné emoce. Někteří odstranění loubí kvitují, jiným se bourání nelíbí.

Rozsáhlé demoliční práce modrého loubí, které bylo pro Pražskou třídu typické, začaly v červenci. Hotovo mělo být na začátku září, nakonec se ale podařilo vše urychlit a demolice skončila o dva týdny dříve. 

Celou akci doprovázely už od začátku rozporuplné názory, jedni odstranění zničeného a zanedbaného loubí kvitovali, jiní upozorňovali na jeho architektonickou hodnotu. Situace se nezměnila ani teď, kdy už je loubí minulostí. 

„Já si i dál budu stát za tím, že vyhodit nebo odstranit je ta nejjednodušší varianta, která si můj obdiv nezaslouží. Mnohem více bych ocenila, kdyby si dal někdo práci s tím, vymyslet, co by i tento (aktuálně nepopulární, ale stále kus architektury) zachránilo a dalo mu šanci sloužit dále. Ale opět zdůrazním, že stav, do kterého přístřešky po letech nevšímání došly, byl strašný a souhlasím, že bylo již dávno potřeba ho začít řešit,“ napsala známá budějcká influencerka Budějčanda.

Právě špatný stav přístřešků byl podle radnice důvodem, proč se k jejich odstranění přistoupilo. „Chtěli jsme loubí rekonstruovat, ale po dalším prověření stavu to nebylo možné. Ta koroze tam byla opravdu velká,“ uvedl před časem náměstek primátora Viktor Lavička.

Co s lokalitou teď?

Odstranění přístřešků podle některých lokalitě prospělo a místo teď vypadá „vzdušněji“. Jinak to ale vidí ti, kteří byli na loubí zvyklí. „Patřilo to sem, teď je to tu hrozně prázdné. Vím, že to loubí nevypadalo dobře, ale nejsem si jistá, že jsme si pomohli. Jednak z estetického, ale i praktického hlediska,“ myslí si Veronika Novotná.

Jak s prostorem dále naložit by měla pomoct vyřešit územní a urbanistická studie. Podle plánů radnice by měla lokalita korespondovat a počítat například s tím, že se naproti bude rekonstruovat a rozšiřovat hotel Clarion. Návrhy na novou podobu této části Pražské třídy by mělo mít město do 31. srpna. „Do této doby očekáváme, že dostaneme od oslovených architektů, kterých bylo celkem pět, nějaké nabídky,“ řekl na konci června náměstek Lavička

Prozatím město upraví alespoň okolí frekventované autobusové zastávky. „Dopravního omezení a uzavření zastávky bylo využito k opravě povrchu komunikace v prostoru před zastávkou. V následujících týdnech tam bude osazen přístřešek pro zvýšení komfortu občanů čekajících na autobus. Dále bude provedena údržba zeleně a podle nutnosti i opravy chodníku,“ uvedl náměstek Ivo Moravec.

Čtete také:

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky modré loubí, demolice, architektura, České Budějovice, přístřešek, radnice, Ivo Moravec, emoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vyhlídal

Tak jestli se někomu líbí přístřešky posprejovaný všude pohozený odpadky odpadkový koš prázdné plechovky sklo lavičky otřes napliváno bezdomovci a všelijaká individua u vietnamského obchodu tak to musí vypadat i u toho dotyčného doma stejně nechutné.

Neděle, 23. srpna 2020, 10:50Odpovědět

Modré přístřešky z Pražské třídy jsou pryč. Jejich odstranění stále budí emoce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.