Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rekonstrukce chaty Mládí by měla vyjít na 52 milionů korun. Sloužit bude hlavně školám

Jihočeský kraj plánuje rekonstrukci rekreační chaty Mládí na šumavském Zadově. Odhadované náklady na projekt činí 52 milionů korun. Chata projde kompletní rekonstrukcí a měla by sloužit hlavně školám. Kvůli objektu vznikly v minulosti neshody mezi krajskou koalicí a opozicí, které se nelíbilo, že o záměru rekonstrukce rozhodlo vedení kraje samo.

Chata Mládí je majetkem Jihočeského kraje. V minulosti se podle mluvčího kraje Radka Šímy objevily kvůli ztrátovosti objektu tendence, aby byla chata prodána. Tomu chtěl ale kraj zabránit a rozhodl si majetek ponechat a opravit. Rekonstrukcí by měla projít kompletně celá budova.

„Řekněme, že tak vznikne nový objekt ve starých zdech. Opravdu zůstane jen obvodové zdivo, jinak bude vše kompletně rekonstruováno. Všichni cítíme, že dělat to polovičatě nemá smysl," uvedl náměstek hejtmanky Josef Knot (STAN).

Oprava by měla začít do konce letošního roku a trvat bude 18 měsíců.  Podle dřívějších plánů by zde po dokončení měly být bezbariérové byty a apartmány, celkem kolem osmi desítek lůžek a restaurace. Mluvilo se i o rozšíření o saunový svět.

Objekt by měl sloužit primárně středním školám, jejichž zřizovatelem je kraj, a které by mohly jezdit na Zadov na lyžařské kurzy. „V komerčně zajímavých měsících ji samozřejmě může využívat i veřejnost. Minimálně ta restaurace nebude určena jen pro ubytované, ale budou ji využívat i návštěvníci, kteří přijedou na Zadov," uvedl Knot.

Rozhodnutí o rekonstrukci chaty vyvolalo v minulém roce mezi krajskými zastupiteli neshody. Opozice vedení kraji vyčítala, že o takto velké investici rozhodlo samo. „Rada Jihočeského kraje rozhodla o poměrně zásadní investici do tohoto objektu a připravuje už projektovou dokumentaci. To vše, aniž by o tom jakkoli informovala krajské zastupitele. Z materiálů ze zasedání Rady kraje z 20. června jasně vyplývá, že radní schválili výběr dodavatele na zpracování projektové dokumentace na celkovou rekonstrukci a pro získání územního rozhodnutí a stavebního povolení nejen pro rekonstrukci, ale i pro přístavbu nové části objektu,“ uvedl dříve opoziční zastupitel Martin Kuba (ODS).

Kraj ale nařčení o rozhodnutí bez vědomí zastupitelstva odmítl. „Záměrem se zabývala poslední Rada kraje a vzhledem k potřebám našich středních škol jej podpořila. Záměr pochopitelně předloží k projednání Zastupitelstvu Jihočeského kraje. Bez jeho souhlasu nelze realizovat žádnou investiční akci,“ uvedl v reakci na nařčení opozice mluvčí kraje Radek Šíma.

Autoři

Štítky Jihočeský kraj, rekonstrukce, Chata Mládí, oprava, Zadov, chata, Josef Knot, Starostové a nezávislí, Martin Kuba, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce chaty Mládí by měla vyjít na 52 milionů korun. Sloužit bude hlavně školám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.