Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vznik tmavého ležáku byl v Budvaru tak trochu rebelskou misí. Volali po něm hlavně hospodští

PR článek

Tvrdá a hořká chuť s výrazným podtónem kávy. Tak by se dal popsat Budvar Tmavý ležák, za jehož recepturou stojí hlavní sládek pivovaru Adam Brož a obchodní sládek Aleš Dvořák. Jak vlastně vznikl? A jaký je rozdíl mezi „klasickým“ a tmavým ležákem?

Tmavý ležák vyrábí Budějovický Budvar od roku 2004. Jeho vznik byl tak trochu „rebelskou misí“. Sládci Adam Brož a Aleš Dvořák totiž do piva potají přidali více praženého sladu, než bylo v receptuře. „V té době jsem byl mistrem varny a proměnit novou recepturu v prvních 600 hektolitrů piva byla nesmírně krásná práce. Zvláště po dlouhých diskusích, kolik praženého sladu přisypat. Dodnes si vybavuji, když nezvyklá pražená vůně poprvé zavoněla varnou a se svými kolegy z varny jsme si na várku oblékli černá trička namísto bílých,“ popisuje hlavní sládek pivovaru Adam Brož.

Obchodní sládek Budvaru Aleš Dvořák má vznik ležáku spojený s bolestivou historkou. „Pamatuji zlomená žebra při autonehodě, která se stala, když jsem převážel vzorky nového produktu z minipivovaru v Žatci do Budvaru. Dost to bolelo,“ vzpomíná.

Po černém pivu volali hlavně hospodští, proto se do jeho výroby Budvar pustil. Jeho chuť se od „klasických“ černých ležáků, které jsou sladké, karamelové, a spíše pro ženy, liší. „Češi černé pivo právě kvůli chuti zuřivě odmítali. Proto jsme uvařili pivo, které není sladké, je chuťově tvrdé, hořké a výrazně kávové,“ popisuje obchodní sládek.

Rozdíl mezi tmavým a klasickým ležákem není jen v barvě. Základní rozdíl je ve skladbě použitého sladu. „Zatímco ležák Budweiser Budvar Original vyrábíme výhradně ze světlého českého sladu, receptura tmavého ležáku zahrnuje navíc další tři slady včetně sladu praženého, které přinášejí pivu charakteristickou černou barvu a praženou chuť," vysvětluje hlavní sládek.

Budvar Tmavý ležák můžete ochutnat téměř ve všech budvarských hospodách. V obchodech ho koupíte v půllitrových a třetinkových lahvích, nově přišel pivovar také s plechovkovou verzí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Budějovický Budvar, Budvar Tmavý ležák, Aleš Dvořák, Adam Brož, slad, pivo, pivovar, káva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznik tmavého ležáku byl v Budvaru tak trochu rebelskou misí. Volali po něm hlavně hospodští  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.