Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město plánuje postavit až 180 městských bytů. Projekt bude stát přes 500 milionů

Až 180 nových městských bytů. Takovou vizi má město s volnou plochou vedle hokejového centra Pouzar. Podle radnice půjde o jednu z největších zakázek z hlediska financí. Vyjít má na více než 500 milionů korun.

Projekt Bytový dům 4 Dvory má vzniknou na městském pozemku vedle hokejové haly Pouzar v ulici Evžena Rošického. Rada města na svém posledním jednání schválila vyhlášení soutěže o návrh. „Postup bude následující. Návrh bude odeslán na Českou komoru architektů a pokud ta neshledá žádné problémy, tak bude vypsána soutěž o návrh,“ vysvětlil náměstek Viktor Lavička (ANO).

Podle představy radnice by na pozemku mělo vzniknout 150 až 180 bytových jednotek za více než 500 milionů korun. „V tuto chvíli nedokážeme říct to číslo přesně, protože uvidíme, jak se s tím prostorem popasují architekti. Rádi bychom samozřejmě získali těch bytových jednotek co nejvíc,“ dodal Lavička.

Výstavba by měla být rozdělena na dvě fáze. Jako první chce město začít budovat menší byty s kapacitou 1+kk a 2+kk. Půjde o sociální a dostupné byty, na které může radnice získat dotační tituly, tvořit by měly zhruba 20 procent jednotek. „V druhé fázi to budou byty 2+1 a 3+1,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09).

Vyřešit se musí i okolí

Spolu s novými byty počítá město i s úpravou blízkého okolí. K tomu se připravuje urbanistická studie. „To území dnes není nějakým způsobem uchopeno, a proto paralelně s tím pracujeme na urbanistické studii, která zajistí, aby byly objekty do lokality umístěny rozumně,“ popsal Lavička.

Město počítá s novými komunikacemi, zastávkami, ale i komerčními prostory. „Architekti, kteří budou na návrhu pracovat, se nebudou zabývat jen tím domem, ale i bezprostředním okolím. To znamená zelení a rozčleněním okolního prostoru. Důraz bude také kladen na nakládání se srážkovou vodou,“ doplnil náměstek Ivo Moravec (HOPB).

Podobný postup jako u Slavie

Město v první fázi osloví několik architektů, kteří dodají návrhy. Z těch bude odborná porota vybírat ty, které budou podle zadání nejlepší. „V druhé fázi budou návrhy hodnoceny. Je to něco podobného jako už jsme řešili opravu DK Slavie,“ přiblížil Viktor Lavička. Tato fáze má město vyjít na zhruba 3 a půl milionu korun.

Soutěž o návrh má být ukončena v dubnu 2021. Samotná stavba by mohla podle Lavičky začít v roce 2023.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Bytový dům 4 Dvory, byty, výstavba, České Budějovice, radnice, soutěž, Evžen Rošický, Česká komora architektů, ANO 2011, Ivo Moravec, Tomáš Bouzek, TOP 09, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město plánuje postavit až 180 městských bytů. Projekt bude stát přes 500 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.