Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

V Krumlově jednali členové výboru ROP Jihozápad. Řešili dopady koronaviru i uplynulé období

Na konci týdne se v Českém Krumlově uskutečnilo 88. zasedání Výboru Regionální rady regionu soudružnosti Jihozápad. Kromě dopadu koronaviru na čerpání evropských dotací se na něm členové výboru bavili na téma koncepce dopravy v Krumlově nebo o změnách v čerpání dotací.

Členové Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad se sešli v novém jednacím salonku na Náměstí Svornosti v Českém Krumlově. Na osmaosmdesátého zasedání se zabývali Evropskými fondy před koronavirem a po něm, změnami v čerpání evropských dotací, koncepcí dopravy na Českokrumlovsku nebo modernizací vybavení pro krumlovskou nemocnici.

Na závěrečném jednání proběhlo také vyhodnocení celého programu. Poslední výbor regionální rady výboru soudružnosti jihozápad jihočeský a plzeňský kraj. „Ukončili jsme jednu etapu úřadu, kdy za více než 17 let se nám podařilo získat finanční prostředky do Jihočeského a Plzeňského kraje ve výši více než 25 miliard korun, kdy 19 miliard jsou dotace a zbytek jsou peníze státu nebo jednotlivých žadatelů,“ popsal předseda Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner. Jihočeský kraj byl podle něj úspěšnější, a získal zhruba 53 procent dotací.

Největší projekty podle něj byly v silniční infrastruktuře. „V Plzeňském kraji jsou to většinou obchvatové silnice, v Jihočeském kraji jsou to rekonstrukce zanedbaných silnic, které kraje dostali v zuboženém stavu. Pak jsou tady velké projekty nemocnic, sociálních ústavů, muzeí, galerií, ale i veřejných prostranství,“ představil.

Po dobu fungování dokázal úřad zrealizovat více než 770 projektů. Podle Grünera je to ukázka dobré práce. „Lidé v obou regionech, ale i v celé České republice, by si měli uvědomit, že když jedou po cyklostezce, po silnici nebo jsou v nemocnici, tak z devadesáti procent jsou to investice, které jsou dělány s podporou Evropské unie,“ doplnil náměstek plzeňského hejtmana.

Nyní bude následovat programovací období. Aktuálně bude probíhat vyhodnocování a úspěšnost projektů.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky ROP Jihozápad, dotace, Evropská unie, hodnocení, Český Krumlov, COVID-19, silnice, Plzeňský kraj, Jihočeský kraj, Ivo Grüner, Place de la Concorde, okres Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krumlově jednali členové výboru ROP Jihozápad. Řešili dopady koronaviru i uplynulé období  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.