Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bezpečnost na výbornou a práce za rohem. Anketa ukazuje Jihočeský kraj jako ideální místo k žití

Jihočeský kraj se jeví jako ideální místo k žití. Alespoň to vyplývá z výsledků ankety Místo pro život, která každoročně mapuje kvalitu života obyvatel v jednotlivých krajích České republiky. Jihočeský kraj se v letošním ročníku umístil na pomyslné „bedně“, hned za hlavním městem a Královéhradeckým krajem.

 „Tohoto ocenění si vážím hlavně proto, že ukazuje, jak moc máme my všichni rádi jižní Čechy a že je našim společným cílem, aby se nám tu dobře žilo. A za to všem děkuji,“ uvedl při převzetí ocenění první náměstek hejtmanky Josef Knot.  

Anketa porovnává hned několik oblastí, které jsou měřitelné. Vůbec nejlepšího výsledku dosáhl bronzový Jihočeský kraj v oblasti bezpečnosti. Na silnicích je v regionu v rámci celé České republiky nejbezpečněji, objasněnost trestných činů je velmi vysoká, kriminalita celkově nízká a policistů dostatek.

Podle výsledků je v kraji také dobře rozvinutá infrastruktura inženýrských sítí. Ač s tím řada Budějčáků nejspíš nebude souhlasit, na cestě do práce zde lidé nestráví při srovnání s ostatními kraji příliš času a na poštu je to tu při srovnání vůbec nejblíže.

Největší nedostatky má Jihočeský kraj podle ankety v oblasti péče o děti a vzdělávání. Dětí školou povinných je ve třídách více než dost, úspěšnost studentů u státních maturit je podprůměrná. Ideální to není ani ve zdravotnictví, počet lékařů i zubařů je celorepublikově podprůměrný, počet lékáren nízký, a naopak průměrná nemocnost jedna z nejvyšších.

Jihočeši jsou při porovnání se všemi ostatními kraji jsou vůbec nejspokojenější s rozvojem infrastruktury, kladně hodnotí životní prostředí, ale také péči o děti a vzdělávání, což úplně neodpovídá jejich skutečné úrovni. Poměrně kriticky se dívají na možnosti volnočasových aktivit a na turismus, nebo třeba na rozvoj občanské společnosti a míru mezilidské tolerance.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Místo pro život, Jihočeský kraj, Česko, Královéhradecký kraj, Josef Knot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečnost na výbornou a práce za rohem. Anketa ukazuje Jihočeský kraj jako ideální místo k žití  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.