Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Místo herny mají na Vltavě vyrůst nové byty. Místní s výstavbou nesouhlasí

Místo non stop herny s kavárnou a barem by měly v Dlouhé ulici na Vltavě vzniknout dva nové domy, které mají nabídnout několik desítek menších bytů. S plány soukromých developerů ale nesouhlasí místní, podle kterých projekt zásadním a negativním způsobem promění lokalitu Dlouhé ulice.

V Dlouhé ulici na sídlišti Vltava mají místo hlučné kavárny, non stop herny a baru vyrůst dva bytové objekty, které nabídnou několik desítek nových bytů. Za oběma projekty stojí soukromí investoři. „Jedná se o náhradu stávajícího nebytového objektu. Na tom půdorysu budeme stavět dva bytové objekty, za kterými jsou dva investoři. Nyní začínáme pracovat na prvním objektu, který bude obsahovat byty 1kk až 3kk s větším zastoupením těch menších bytů. Přesný počet bytů zatím není určený, protože projekt je zatím v poměrně živé podobě,“ uvedl architekt Vladimír Krajíc z písecké firmy Fact, který investory zastupuje.

Projekt počítá i s jedním parkovacím místem ke každému bytu. Stání by mělo být řešeno pod objektem. „Oba dva objekty by měly mít ploché střechy, volné části by měly sloužit z části jako zelené střechy a z části jako terasy. Po doporučení útvaru hlavního architekta by měly být v přízemí také nebytové prostory,“ doplnil Krajíc.

Místním se záměr nelíbí

Projekt se ale nelíbí místním obyvatelům. „Dozvěděli jsme se o tom z médií, kde byl projekt prezentován jako pozitivní změna, která nahradí stávající hlučnou kavárnu s nonstop hernou a barem, navíc nedojde k zástavbě na zelených plochách, skutečnost je ovšem zcela jiná, než její mediální obraz,“ popisuje Jiří Dušek ze Společenství vlastníků bytů Dlouhá.  

Celý záměr podle něj zásadním a negativním způsobem promění lokalitu Dlouhé ulice. „Prostřednictvím výstavby bytového domu s malometrážními bytovými jednotkami se specifickým ekonomickým záměrem, budou vytvářeny podmínky pro umisťování konkrétních sociálních skupin obyvatel, které však podle statistických údajů způsobují zvýšení míry kriminality, devastaci životního prostředí a ovlivňují snížení hodnoty sousedních nemovitostí i kvality života stávajících obyvatel,“ dodává.

Stavbou se podle něj zvýší také provoz, zvýší hluk a dojde k zastínění stávajících domů. S tím souhlasí i majitelka jednoho z bytů. „Teď mám krásný slunný byt. A pak? Devět metrů přímo před okny budu mít zeď šestipatrového domu. Kdybych někdy v budoucnu potřebovala byt prodat, tak za jakou cenu? Když máme mít výhled do zdi. Kdo nám tohle kompenzuje?“ uvedla.

Podle projektanta ale nové objekty nijak současnou zástavbu neomezí. „My přísně dodržujeme pravidla, která nám dává územní plán. Nehledě na to, že podlažnost, které dosahují ostatní bytové domy, my zdaleka nedosahujeme.  Ani si nemyslím, že bychom nějak omezili objekty, které jsou naproti. Ten odstup daný šířkou pěší zóny a množstvím vzrostlé zeleně, zajistí ostatním bytům komfort navždy. Samozřejmě opticky, budou se místo přízemního objektu dívat na čtyřpodlažní objekt,“ uvádí.

Petice proti stavbě

Kdy by se mělo začít stavět zatím není jasné. „Teď jsme prošli první fází, což je studie a projednání studie s hlavním architektem a územním plánem. Nyní pracujeme na projektu pro územní rozhodnutí,“ uvedl Vladimír Krajíc.

Společenství vlastníků bytů se chystá sepsat petici, která by mohla k zastavení projektu přispět. „Žádáme naše volené zástupce, aby hájili zájmy místních občanů a zachování stávajícího charakteru území a kvality života dané lokality a aby veškerými dostupnými prostředky uvedené výstavbě zabránili a byli nápomocni definitivnímu zastavení realizace tohoto developerského projektu. Proti připravovanému projektu zorganizujeme ve spolupráci s ostatními dotčenými SVJ petiční akci,“ dodal Jiří Dušek.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky bytový dům, výstavba, Vltava, petice, projekt, herna, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo herny mají na Vltavě vyrůst nové byty. Místní s výstavbou nesouhlasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.