Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Černých skládek letos přibylo. Lidé využili nouzového stavu pro vyklízení sklepů a půd

Rekordní částku zaplatí v letošním roce České Budějovice za likvidaci černých skládek. V loňském roce na jejich odstranění stačilo 2,3 milionu korun. Letos byla stejná částka vyčerpána už v polovině roku. Proto radní schválili její navýšení na dvojnásobek.

A čím to, že počet skládek narostl? Lidé v karanténě vyvolané šířením koronaviru a vyhlášenému nouzovému stavu svůj čas věnovali vyklízení půd, sklepů a podobně. Nepotřebné věci však často končily na černých skládkách. Tomu také nahrávalo to, že v té době byly na čas uzavřeny sběrné dvory.

„V polovině roku tak byl rozpočet na černé skládky vyčerpaný, proto rada města schválila rozpočtovou změnu a přidala další peníze, celkem tedy letos máme 4,7 milionů korun,“ uvedl náměstek primátora Ivo Moravec (HOPB).

Podle něho město samo žádá majitele pozemků, aby si udělali pořádek na svých pozemcích. „Už dříve jsme jednali například se zástupci Správy železniční dopravní cesty, protože na jejich pozemku kolem železničního náspu podél Nádražní a pod mosty byla situace neutěšená. Vyšli nám vstříc a místo je uklizeno. Do úklidu se samozřejmě zapojují i jednotlivci, z toho mám radost a všem děkuji. Naštěstí žije mezi námi dost těch, kterým se nepořádek nelíbí a chtějí s tím něco udělat. Jejich „odpovědí“ je třeba aktivní účast na nedávné akci Ukliďme Česko,“ dodává náměstek. Nedávno byla zklikvidována také černá skládka U Hada.

Co dělat, pokud černou skládku odhalíte?

V době chytrých telefonů je nejsnazším a nejrychlejším řešením nahlásit černou skládku přes různé aplikace, pokud je města či obce provozují. Kdo chytrým aplikacím nedůvěřuje, může skládku nahlásit i telefonicky nebo osobně na příslušném obecním úřadu.

V případě dopadení hrozí „zakladateli černé skládky“ za vyhození odpadu v místech, kam nepatří, podle přestupkového zákona pokuta ve správním řízení až do výše 50 tisíc korun. Pokud černou skládku řeší přímo Česká inspekce životního prostředí, tak může stanovená pokuta dosáhnout i milionové výše.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky České Budějovice, skládka, odpad, Ivo Moravec, černá skládka, pozemek, Občané pro Budějovice, Správa železniční dopravní cesty, Česká inspekce životního prostředí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černých skládek letos přibylo. Lidé využili nouzového stavu pro vyklízení sklepů a půd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.