Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Třeboni se urodilo víc jablek i švestek, bude se víc moštovat

Úroda jablek i švestek na Třeboňsku je lepší než loni. V roce 2019 zpracovala místní moštárna asi 1000 kilogramů jablek, letos to bude výrazně víc. V regionu se daří jablečným odrůdám melrose, rubín, rubinola, jonagold, spartan či bohemia. Novinářům to dnes na podzimní výstavě ovoce a zeleniny řekla předsedkyně základní organizace Českého svazu zahrádkářů v Třeboni Věra Davidová.

Sklizeň jablek v ČR bude letos podprůměrná, asi 111 605 tun. V porovnání s loňskou velmi nízkou sklizní by měla sice vzrůst o 8,5 procenta, ale proti průměru sklizní posledních pěti let bude propad 12 procent. Vyplývá to z posledního odhadu sklizně jablek a hrušek provedeného k 1. září Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským.

Výstava se zahrádkářskou poradnou je vedle řemeslného trhu jedinou akcí, která zůstala z programu dnešních Svatováclavských slavností. Kulturní vystoupení město kvůli koronavirovým omezením zrušilo. Na výstavu v Domě zahrádkářů chodí jindy 800 lidí, dnes dopoledne to byli jen jednotlivci. Trh na Masarykově náměstí ale přilákal navzdory dešti až stovky lidí.

"Rozhodovali jsme se, jestli výstavu dělat, nebo ne. Nakonec jsme se domluvili, že ji uskutečníme, protože členky tomu už věnovaly úsilí, dělaly věnečky, sháněly přírodniny, lidé i byli nachystáni nám sem něco dát," řekla Davidová.

Letos to vypadá na daleko lepší úrodu

Na Třeboňsku se urodilo víc jablek i švestek než loni. Projeví se to i v moštárně. "Loni jsme tam vymoštovali asi 500 kilo, to byl zlomek toho, co se vždy moštuje. Letos to vypadá na daleko lepší úrodu," řekla Davidová.

Na výstavu, kde jsou i okrasné věnce a zavařeniny, přispěly desítky zahrádkářů. Tradičním dodavatelem je Vojtěch Leština z Břelic, jemuž je přes 80 let. "Má krásnou kolekci ovoce i zeleniny. Dělá to srdcem a vede k tomu i svého vnuka, který mu pomáhá, to se moc nevidí," řekla předsedkyně.

Třeboňská organizace, jež vznikla po druhé světové válce, má 53 členů. Ještě před 15 lety jich bylo přes dvě stě. "Situace se zahrádkařením se na Třeboňsku radikálně mění. Naše členská základna stárne, máme docela dost našich členů věkem nad 70 let a zahrádkaření už není pro všechny prioritou," řekla Davidová.

Novátorem v regionu byl předseda územního sdružení v Jindřichově Hradci Ladislav Zahradník, který loni zemřel. Podle Davidové byl průkopníkem. Když někde viděl novou odrůdu jabloní, koupil ji a vyzkoušel. "Když jsme u něj byli na exkurzi, měl na 40 stromech asi 120 odrůd jablek, na jednom základu měl naroubouvané dvě tři odrůdy," popsala.

Davidová doufá, že nové členy by mohl přinést zájem lidí o biopotraviny a jejich pěstování. Mnoho zahrad v Třeboni a okolí je ale přestavěná na odpočinkové. "Lidé dnes chtějí téměř bezúdržbové zahrady," řekla Davidová. V třeboňské knihovně je i semínkovna, kam lidé nosí semena i sazenice.

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, pěstování, hobby, ovoce, Třeboň, jablko, Jiří David, slivoň švestka, výstava, CHKO Třeboňsko, Česko, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Třeboni se urodilo víc jablek i švestek, bude se víc moštovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.