Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sanitky dokázaly díky preferenci na křižovatce zkrátit cestu do nemocnice až o 20 vteřin

V srpnu byl na jedné z křižovatek ve městě vyzkoušen projekt, který umožňuje vozidlům zdravotnické záchranné služby bezpečně a rychleji projet daným místem. Systém preference dokázal zatím, podle dostupných dat, ušetřit jedné sanitce až 23 vteřin. Pokud se budou i další výsledky projektu vyvíjet takto pozitivně, bude systém instalován i na další místa ve městě.

Provoz preference vozidel zdravotnické záchranné služby byl zatím vyzkoušen na křižovatce Mánesova - Boženy Němcové. „Jedna projíždějící sanitka má ve voze instalované zařízení, které vyvolává preferenci a druhý vůz záchranky preferenci nedostává,“ přiblížil náměstek primátora Viktor Lavička.

Projekt potrvá až do října, kdy bude vyhodnocen. V jeho polovině se ale ukazuje, že význam může mít opravdu velký „Podle nasbíraných dat víme, že úspora času pro jednu sanitku s preferencí je 23 vteřin, což je docela dost a má to význam," dodává náměstek primátora Ivo Moravec

Pokud budou i další data takto příznivá, bude se uvažovat o rozšíření preference pro záchranáře i na dalších křižovatkách ve městě.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky projekt, preference provozu, sanitky, Božena Němcová, Ivo Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sanitky dokázaly díky preferenci na křižovatce zkrátit cestu do nemocnice až o 20 vteřin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.