Počasí dnes31 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kdyby byla kapacita kina dvojnásobná, bylo by tam letos určitě plno, říká ředitel festivalu Voda, moře, oceány

PR článek

Další ročník festivalu „Voda, moře, oceány“ je za námi. I přes koronavirová opatření se podařilo tradiční filmový festival v Hluboké nad Vltavou uskutečnit. Jak hodnotí letošní ročník prezident festivalu Steve Lichtag? O jaký program byl největší zájem a můžeme se těšit na příští rok?

Jak byste zhodnotil letošní 17. ročník festivalu Voda, moře, oceány?
Letošní festival byl bezpochyby výjimečný v mnoha směrech. Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli bude možné ho zorganizovat, ale potvrdilo se pořekadlo, že „odvážným štěstí přeje“. Veškerý doprovodný program, skvělí hosté, i počasí se nám za statečnost odvděčilo.

Vše proběhlo neuvěřitelně skvěle, včetně slavnostního gala večera. Asi jsme to stihli za vteřinu dvanáct… ale stihli! Všichni návštěvníci i VIP hosté odjížděli z Hluboké nad Vltavou doslova nadšeni, a to je to proč to děláme.   

Jak moc celý festival ovlivnila situace ohledně koronaviru?
Jak už jsem řekl, Covid 19 a hrozící drastická opatření byl náš „strašák“, se kterým jsme museli počítat. To byl také jeden z důvodů proč se festival letos poprvé „streamoval“ do mnoha měst. Byla to naše první zkušenost, ale myslím, že to dopadlo na jedničku a u streamování určitě zůstaneme i pro příští ročníky. Ze zcela jasných důvodů proběhl letošní festival bez účasti zahraničních hostů. Věřím, že to příští rok návštěvníkům vynahradíme. Naše obavy z komplikací se naštěstí nenaplnily a celý program proběhl podle originálního plánu.

Přiblížíte nám, o čem letošní ročník festivalu byl?
Jako většina ročníků se promítaly ty nejlepší filmy s tématikou „vody“. Nejen pro školy, ale i v kinech. Soňa Jonášová a její tým z Institutu Cirkulární Ekonomiky připravil skvělý – originální formát naučně populární show pro studenty středních škol. To bylo také streamováno. Human solutions byla zajímavá přednáška vědce a vynálezce Zdeňka Čermáka.   Neméně důležité byly vernisáže a přednášky skvělých fotografů – Jirka Kolbaba, Richard Jaroněk, Marcela Hovorková. Obrovský zájem byl o večerní přednášky cestovatelů. O večery se „Srdcaři“ nebo páteční „Pocta cestovateli a spisovateli Miloslavu Stinglovi“ oceňovali diváci s nadšením. Ne všichni se díky kapacitě kina dostali na večerní show „Vagamundos“ s herci Pavlem Liškou a Janem Révajem. Večer probíhaly na náměstí koncerty pro milovníky rock and rollu. Sobota probíhala tradičně také ve znamení vína – Vinné slavnosti. Vyvrcholením festivalu bylo jako vždy vyhlášení vítězných snímků v rámci gala, v podstatě zábavného večera, který uváděl skvělý Endru. I tam se na jevišti objevili herci, cestovatelé, filmaři a zpěváci. Daniel Landa zazpíval svou novou píseň „Ukolébavka“, která sklidila velké ovace.

O jaký program byl největší zájem? Co bylo největším lákadlem?
Letos byl v podstatě velký zájem o všechny besedy, které jsem zmínil. Kdyby byla kapacita kina Panorama dvojnásobná, bylo by tam letos určitě plno. Samozřejmě, že nejvíce lákají besedy nebo přesněji řečeno „show“, kde jsou velká jména. Pavel Liška a Honza Révaj alias Vagamundos byly určitě tím největším letošním tahákem.

Letos se konal už sedmnáctý ročník. Jak se podle vás festival od začátku proměnil?
Festival ušel od začátku velký kus cesty. Z Ústí nad Labem, kde jsem ho kdysi založil, se po poradě s mým kamarádem a dnešním ředitelem festivalu Jindrou Soukalem před 11 léty přesunul do Hluboké nad Vltavou. To byl bezpochyby správný krok. Hluboká je krásné místo, které nabízí návštěvníkům festivalu vše, co filmový festival potřebuje. Dostatečná ubytovací kapacita, krásné prostředí i možnosti využít volný čas. Festival byl zástupci města s nadšením přijat, podporuje ho a dnes už neodmyslitelně patří do kalendáře tohoto krásného města. A to je to nejzásadnější.

Můžou se lidé těšit i na osmnáctý ročník festivalu?
Samozřejmě, že ano. Přípravy začaly okamžitě po skončení letošního ročníku. Připravit takový festival je v podstatě celoroční práce. Jednání s partnery, bez těch by festival nemohl existovat, je často zdlouhavé, ale věříme že vzhledem k velkému nárůstu popularity bude příští ročník neméně nabitý osobnostmi, hosty ale i novými filmy. Festival Voda Moře Oceány už dnes není jen o zábavě, je to i zásadní naučně vzdělávací platforma, která má velký význam nejen pro dospělé, ale hlavně pro budoucí generace. Vždyť voda je to nejcennější, co k životu potřebujeme.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky filmový festival, Voda, moře, oceány, Hluboká nad Vltavou, rozhovor, festival, kino, přednáška, Steve Lichtag, cestovatel, Pavel Liška, Daniel Landa, Zdeněk Čermák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdyby byla kapacita kina dvojnásobná, bylo by tam letos určitě plno, říká ředitel festivalu Voda, moře, oceány  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.