Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Některé jihočeské hotely kvůli novým omezením zavřely. Otevřou nejdřív na jaře

Některé jihočeské hotely a penziony zavřely kvůli novým vládním koronavirovým omezením a otevřou nejdřív na jaře. Větší ubytovací zařízení jsou teď obsazené nanejvýš z deseti procent. Hrozí, že v cestovním ruchu na jihu Čech zanikne až 5000 pracovních míst, pokud vládá rychle sektor nepodpoří. Zastavil se i zájem lidí o systém slev na dovolené v kraji.

"Do 14 dní se rozhodne, kdo přežije. Už máme zprávy, že na zimní sezonu zavírají hotely, jak na Českobudějovicku, tak v Českém Krumlově, a plánují otevřít až na jaře nebo před letní sezonou. Zatím je jich do desítky, ale očekávám nárůst. Všechny větší kapacity zvažují, zda zavřít, protože obsazenost je do deseti procent, velké hotely mají prázdno. Hotely jsou už teď ve finanční tísni. Pomoc musí přijít okamžitě," řekl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek. Jak dodal, ubytovatelé musí platit odvody, nájmy, energie i mzdy.

Ředitel se obává, že z oboru odejde řada pracovníků do jiných sektorů. To může podle něj vyústit v to, že před novou sezonou bude problém zaškolit nový personál. V ohrožení je na jihu Čech 5000 pracovních míst.

Pomoci by jim, jak řekl, měla vláda. "Je to otázka centrální pomoci těmto odvětvím, aby přežila. Stát doteď nebyl schopen vyřešit kompenzace za jarní 'lockdown' a hotely, kterých se to mělo týkat, dosud podporu nedostaly. Když to bude až příští rok na jaře, nebude polovina kapacit fungovat. Jsou to i kulturní zařízení, primárně v soukromých rukách, včetně nejmenších divadel, která nemají sezonu," řekl Polášek.

Zájem o slevy, jimiž kraj přispívá rodinám na ubytování při dovolené v jižních Čechách a dává slevy do zoo i muzeí, se teď zastavil. Zatím je z programu vyčerpáno téměř 12 z 39 milionů Kč. Dosud poukazy využilo 12 tisíc lidí, zapojilo se přes 300 hotelů. Letošní podzimní turistická sezona v kraji je ale podle Poláška nulová. Kvůli novým omezením se situace zhoršila, protože cestovní ruch staví i na zoo nebo kulturních zařízeních.

"Zásadní je, že vláda vyzývá lidi, aby kromě vycházek do přírody a sportování mimo uzavřené prostory radši zůstávali doma a nenavštěvovali ani příbuzné," řekl ředitel. JCCR nyní zve na podzimní výlovy a připravuje propagaci adventních akcí.

Autoři

Štítky ČR, turistika, koronavirus, hotely, Jihočeský, hotel, jaro, cestovní ruch, Česko, Český Krumlov, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé jihočeské hotely kvůli novým omezením zavřely. Otevřou nejdřív na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.