Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ředitelka COP Sezimovo Ústí: Mít v devatenácti letech výuční list a zároveň maturitu je k nezaplacení. My takovou možnost nabízíme

PR článek

V sobotu 5. prosince bude na Vyšší odborné škole, Střední škole a Centru odborné přípravy v Sezimově Ústí (COP) pořádně živo. Uskuteční se zde tradiční den otevřených dveří, díky kterému se mohou zájemci o studium seznámit s prostory školy, nabízenými obory, kantory i samotnými studenty. Zkrátka naplno nasát atmosféru, která zde panuje. Více v rozhovoru s ředitelkou školy Lenkou Hruškovou.

Vzhledem k tomu, že je den otevřených dveří v plánu na datum, které patří čertům, chystáte něco tematického?
Plánujeme čertovskou show a také překvapení. (úsměv) Zveme na den otevřených dveří širokou veřejnost, nejen případné zájemce o studium. Přijít podívat se může kdokoliv, celé rodiny, absolventi, kteří s námi zavzpomínají a podívají se, jak se škola vyvinula, lidé z města a tak dále. Mimochodem zvykem je, že k nám jezdí už děti z osmých tříd, aby se se školou seznámily dopředu, což určitě také smysl má. Na místě budou kromě učitelů i naši žáci. A kdo se nebude moci dostavit 5 prosince, bude mít ještě šanci 22. ledna.

Nabízíte celou řadu vzdělávacích programů. Které zažívají v poslední době boom?
Velkou odezvu má netechnický obor Ekonomika a podnikání – řízení sportu. Je pro lidi, kteří se sportu chtějí věnovat více než rekreačně. Máme tady hokejisty, fotbalisty, tenisty, cyklisty a tak dále. Nemusí být ani aktivní sportovci, uplatnění by pak mohli nalézt třeba jako trenéři, rozhodčí, manažeři sportovního marketingu, učitelé. V rámci čtyřletého studia také mají možnost absolvovat různé kurzy, takže pokud mají zájem, mohou získat třeba certifikát sportovního maséra. V případě tohoto oboru skutečně mluvíme o boomu.

Významný rozkvět ale zažívají také elektrotechnické obory, konkrétně Elektrotechnika – počítače a robotika a Elektrotechnika – chytrá řešení v energetice. Koho baví počítače a nechce se jen věnovat IT, tak musím říct, že tohle je oblast, kudy vede cesta… Například chytrá řešení v energetice jsou hodně aktuální téma. Získané vědomosti a dovednosti má pak absolvent v oblastech výroby elektrické energie, elektroinstalací, elektroniky, energetických strojů, komplexní automatizace a HW i SW řídících systémů a počítačů.

Je na jihu Čech škola, která by měla podobný vzdělávací program, jako je Elektrotechnika – chytrá řešení v energetice?
Myslím, že v tomto jsme tady jedineční… Jedná se stále o novinku, obor máme teprve druhý rok.

Nabízíte maturitní obory, v rámci kterých absolvent získá i výuční list. To mi musíte vysvětlit…
To je skvělá záležitost, především pro žáky, kteří by rádi maturitu, ale nejsou si jistí, jestli ji zvládnou. Jde o to, že získají výuční list, takže už jdou k maturitě s tím, že alespoň ten mají jistý. K maturitní zkoušce pak nastupují daleko klidnější, už zhruba ví, co je čeká, nejsou v takovém stresu. Zkušenost je taková, že výuční list udělají vesměs všichni, dokážou se dobře připravit. Pokud se nerozhodnou skončit po třetím ročníku, nakonec zvládnou i tu maturitu, protože jsou ve větší psychické pohodě… O tyto obory je velký zájem! Konkrétně jde o Mechanik programátor – programování a obsluha technologických pracovišť, Mechanik strojů a zařízení – technologie zpracování plastů a Mechanik elektronik – digitální technika. Ve zkratce jsou to obory „L+H“.

Řekla jste „pokud se nerozhodnou skončit po třetím ročníku“… To se také stává?
Stává se, že si je firmy stáhnou s tím, že maturitu nepotřebují. Snažíme se jim říkat, ať to dotáhnou, že se jejich tržní hodnota po maturitě zvedne. Mít výuční list a zároveň maturitu je v 19 letech k nezaplacení.

A když neudělají učňovskou zkoušku, tak se děje co?
V případě neúspěchu žák dále pokračuje v maturitním studiu ukončeném státní maturitní zkouškou.

COP je skutečně velká škola… Kolik budov dohromady máte?
V Sezimově Ústí a Táboře jich máme celkem 13. Máme zázemí pro teoretickou i praktickou výuku, dvě tělocvičny, fotbalové hřiště, pracujeme na dvou multifunkčních hřištích, tři budovy domova mládeže… Snažíme se, aby naši studenti ubytovaní v domově mládeže měli dostatečné sportovní i kulturní vyžití. Svým způsobem tady máme takřka vysokoškolský systém, kdy je v kampusu vše potřebné.

Výhodou je blízkost Tábora. Jsou i tam nějací studenti ubytovaní?
Máme tam domov mládeže, který je určen především čtvrťákům. V Táboře mají výuku studenti VOŠ a plánujeme, že tam budou jezdit i středoškoláci na výuku IT. Města jsou v těsném sousedství, dokonce nám až před školu jezdí z Tábora městská doprava…

Jste škola zaměřená na informatiku, strojírenství, elektrotechniku, mechatroniku a ekonomiku, takže u vás hraje významnou roli praxe. V jakém jste propojení s významnými firmami z regionu?
Celkově spolupracujeme zhruba s šedesátkou firem, přičemž osm je jich opravdu top. Bez spolupráce s firmami by to nešlo… Zmíním například výbornou spolupráci s ČEZem, Temelínem nebo C-Energy Planá. Mimochodem když jsme zmiňovali den otevřených dveří, tak právě na něm se mnohé firmy, se kterými spolupracujeme, prezentují.

Předpokládám, že řada absolventů ve zmíněných firmách nakonec zakotví natrvalo. Dá se říct, že má u vás student určitou jistotu budoucího uplatnění?
Studenti chodí na praxe, takže pokud se osvědčí a líbí se jim tam, většinou se domluví. Už během studií tak mají jistotu, že po škole nebudou sedět doma…

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky COP, Sezimovo Ústí, škola, den otevřených dveří, maturita, studium, Tábor, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelka COP Sezimovo Ústí: Mít v devatenácti letech výuční list a zároveň maturitu je k nezaplacení. My takovou možnost nabízíme  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.