Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Zdravá strava z uzavřených škol najde využití. Dostanou ji opět potravinové banky

Potraviny ze školních programů na propagaci zdravého stravování opět pomohou potravinovým bankám. Stejně jako v jarních měsících budou moci schválené subjekty dodávat do potravinových bank čerstvé produkty a rychle se kazící výrobky objednané nebo vyrobené do uplynulého úterý. Díky tomu se sníží výrobcům ztráty a zachrání se zboží v hodnotě zhruba 12 milionů korun, což představuje zhruba 413 tisíc kusů ovoce a zeleniny a 755 tisíc kusů mléčných výrobků.

Všechny výroby, které skončí v potravinových bankách, jsou nasmlouvané pro program kofinancovaný z evropských peněz a mají jít na spotřebu školákům. Protože jsou však školy kvůli protikoronavirovým opatřením zavřené, jídlo by se bez zásahu státu muselo vyhodit.

„Chci ocenit práci zaměstnanců potravinových bank a dobrovolníky, kteří pracují i v těchto složitých dnech s obrovským nasazením. Díky tomu se daří zachránit velké množství potravin, které pomohou nejohroženějším skupinám, především seniorům a rodičům samoživitelům,“ řekl dnes ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Žadatelé, kteří chtějí do potravinových bank dodávat, musí kontaktovat ředitelku České federace potravinových bank, aby se domluvili na konkrétním způsobu předání. Pracovníci potravinové banky potvrdí všem dodavatelům, co a v jakém množství převzali.  

Například potravinová banka Jihočeského kraje měla napilno už při jarní koronavirové vlně. V týdnu krátce po vyhlášení protiepidemických opatření kvůli koronaviru rozvezla přes 21 tun potravin pro víc než 7 tisíc lidí. Potraviny dostaly zdarma nejen neziskové organizace, ale i obecní a městské úřady, které je přidávaly k nákupům a balíčkům pro seniory.

Potravinovým bankám podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové chybí především trvanlivé potraviny. To by sám o sobě nebyl problém, protože by se zásoby doplnily na konci listopadu společně s uskutečněním národní potravinové sbírky. Letos však není jisté, že se bude akce konat.

Ohodnoť článek

Foto PBJK

Štítky Miroslav Toman, potravinová banka, školy, potraviny, banka, jídlo, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravá strava z uzavřených škol najde využití. Dostanou ji opět potravinové banky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.