Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Třicet let na českém trhu. Společnost Fronius se stále rozšiřuje

PR článek

Svařovací technologie, fotovoltaika a technologie nabíjení baterií. To jsou tři pilíře, na kterých stojí společnost Fronius. Za pětasedmdesát let se ze specializované opravárenské dílny proměnila na společnost, která je technologicky vyspělá a neustále roste. Příští rok navíc oslaví 30 let působení na českém trhu.

Můžete na úvod čtenářům představit společnost Fronius? Čím se zabývá?
Fronius stojí na třech pilířích. Svařovací technologie, fotovoltaika a technologie nabíjení baterií. Jednoduše řečeno: Fronius svými produkty přeměňuje solární energii na střídavý proud, dodává bateriovým intralogistickým vozidlům novou energii a využívá elektřinu ze zásuvky pro revoluční svařovací procesy.

I přesto, že základní myšlenka zůstala stejná, časem přišly určité změny. Fronius již není čistě produkční společností, ale už dlouhou dobu je uznáván jako technologicky vyspělá společnost. Všechny produkty jsou založeny na vysoce komplexním softwaru, systému pro správu dat a aplikaci, zajišťující uživatelsky přívětivá řešení.

V Česku oslavíte v příštím roce poměrně významné výročí, je to tak?
Ano. Společnost byla založena 12. ledna 1991, a to výstavbou výrobního závodu na zelené louce. V příštím roce tak oslavíme 30 let působení na trhu v České republice.

20. června 1945 založil Günter Fronius specializovanou opravárenskou dílnu pro rádio a elektrotechniku. Jednalo se o začátek úspěšného příběhu, který trvá 75 let a v současné době se předává třetí generaci. Výchozím bodem je malé tržní město v Rakousku. Günter Fronius zde žije a pracuje poté, co výměnou za opravy obdržel staré vojenské kasárna. V té době nebylo nabíjení autobaterií samozřejmostí – což byla ale také skutečnost, kterou nechtěj přijmout. Vyškolený elektrotechnik proto vyvíjel jednoduché nabíječky baterií s dostupnými zdroji. Na základě stejné technologie rozšířil v roce 1950 své produktové portfolio o svařovací transformátory.

Jaké jsou hlavní hodnoty firmy?
Udržitelnost, komunita, povědomí o kvalitě, ziskovost, inovace a kreativita. Filozofie společnosti Fronius je založena na těchto základních hodnotách. Je to vášeň pro nové technologie, intenzivní výzkumné práce a revoluční řešení, která vedla k úspěchu a zajistila neustálý růst. Dnes má společnost Fronius více než 5 400 zaměstnanců, kteří jsou rozděleni do 30 dceřiných společností na pěti kontinentech. Společnost se přesto drží svých kořenů, a tím i hodnot regionálního rodinného podniku.

Před nedávnem jste slavnostně zahájili stavbu nového závodu. Co vás k tomu vedlo?
Reagujeme na celosvětově rostoucí poptávku po našich produktech a řešeních. Společnost naplňuje svou dlouhodobou prorůstovou strategii. Současné výrobní kapacity neumožňují tuto poptávku vykrýt bez dodatečného navýšení výrobních kapacit, a to spolu s dlouhodobou zkušeností a spokojeností s kvalitou výrobků z českokrumlovského závodu, vedlo k tomuto rozhodnutí.

K čemu přesně bude nová budova sloužit?
V první fázi se jedná o výstavbu administrativního a logistického zázemí, na kterém bude v druhé fázi navazovat vlastní výstavba výrobního závodu.

A co od nového závodu očekáváte?
Samozřejmě pro společnost Fronius je to rozšíření výrobních kapacit, a tím navýšení tržního podílu na světových trzích, pro Fronius Česká republika to je významná investice po bezmála 30 letech působení na trhu. Naším očekáváním je vybudovat moderní výrobní závod s kvalitním zázemím pro stovky nově vytvořených pracovních míst. Plánované rozšíření přinese i nové výrobní programy a výrobky, které budou kvalitativně řádově výše než stávající portfolio. Zároveň zde vyvstane nutnost intenzivní spolupráce se vzdělávacími institucemi v Česku, od odborného učňovského až po vysokoškolské vzdělání. No a v neposlední řadě se společnost Fronius Český Krumlov stane jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v regionu.

Co bude se starým závodem? Nahradí ho kompletně ten nový?
Vlastní výstavba je plánována modulárně tak, že v poslední fázi bude starý závod demolován a znovu nově postaven a zakomponován v rámci celého konceptu. Plánujeme zhruba tří až čtyř násobné navýšení produkce a to znamená, že plně nahradí a předčí starý závod, který funguje v podstatě 30 let a pomalu se blíží své hranici životnosti. 

Poslední otázkou se ještě vrátím k samotné firmě, která se hlásí k ekologické politice. Co si pod tím máme představit?
Fronius je rodinná společnost třetí generace. Odpovědný vývoj byl vždy důležitější než krátkodobý zisk. Protože jde o svět, ve kterém stojí za to žít, nyní i v budoucnu. Společnost Fronius by proto ráda ponechala neporušenou ekologickou, sociální a ekonomickou strukturu pro budoucí generace. Na úrovni produktů je proto důležité nabídnout nejvyšší kvalitu, prokázat všechna zařízení jejich tempem a dosáhnout tak odpovídající dlouhé životnosti.

Fronius investuje do průběžného vzdělávání a školení svých zaměstnanců a zajišťuje dobrou pracovní atmosféru se širokou škálou výhod. A pokud jde o povědomí o životním prostředí, pozornost je věnována obnovitelným formám dodávky energie a tepla v budovách společností a vlastním vozovým parkem, který je stále více vybaven vozidly bez emisí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Fronius, novinka, rozhovor, společnost, svařovací technologie, fotovoltaika, technologie, Česko, stavba, továrna, Günter Fronius, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třicet let na českém trhu. Společnost Fronius se stále rozšiřuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.