Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Advent v Budějcích je zrušený. Nebude přílet anděla ani rozsvícení stromku

Českobudějovický advent v Českých Budějovicích patří k nejkrásnějším v celé republice. Letošní ročník se ale bohužel kvůli koronaviru neuskuteční. Zrušený je také přílet anděla z Černé věže a rozsvícení vánočního stromku. Dnes o tom informovali zástupci města a pořadatelské agentury.

Už příští týden měla na náměstí začít stavba ledového kluziště a adventního městečka. Českobudějovický advent ve stylu Hvězdných muzikálových Vánoc letos ale nebude. Pořádající agentura Art4promotion to dnes oznámila Facebooku. „Píše se nám to velmi těžko a je nám to obrovsky líto. V duchu zodpovědného pořadatele, s ohledem na vzniklou situaci celosvětové pandemie COVID -19 a jejího dramatického, velmi nepříznivého vývoje v ČR, s výhledem, který se s největší pravděpodobností v průběhu listopadu nezlepší, navrhujeme objednateli zvážit pro letošní rok, nekonání adventních trhů a nahradit tento ročník dalším," napsal za pořadatele majitel agentury Rudolf Střítecký.

Českobudějovický advent měl začít v pátek 20. listopadu. I letos mělo náměstí zdobit více než 90 adventních stánků s novinkami. Chybět nemělo ani unikátní ledové kluziště kolem Samsonovy kašny.

O celé situaci jednala v pondělí na svém zasedání rada města, která rozhodla o zrušení tradičních akcí, které jsou v režii města. „Pokud jde třeba o přílet anděla z Černé věže a rozsvícení vánočního stromu, tak je vždycky sledují tisíce lidí, kteří jsou na sebe namačkaní rameno na rameni, a to je v současnosti nepřijatelné," uvedl primátor města Jiří Svoboda.

Online program

Už v minulém týdnu se o možnosti zrušení akcí, které každoročně na adventní náměstí přilákají tisíce lidí, mluvilo. Náměstek primátora Juraj Thoma tehdy uvedl, že město nechce akce rušit bez náhrady. „Teď na tom pracujeme, takže konkrétní podobu vám neřeknu. Ale máme v plánu natočit rozsvícení vánočního stromu, vánoční pozdrav primátora a pana biskupa, z toho chceme udělat nějaký klip, který pustíme na sociální sítě. Podobně chceme udělat i nějaké koncerty. Natočit pár koled, které poběží" uvedl Thoma

Lidé nepřijdou ani o vánoční výzdobu. „Na vánoční výzdobě se vůbec nic nemění. Plánujeme i nějaké zapojovací soutěže, ve kterých by lidé, podobně jako například na jaře, fotili z okna – tentokrát Vánoce. Chce je prostě více zapojit. Abychom o ty Vánoce nepřišli úplně, abychom se kolem sebe porozhlédli i s myšlenkou na něco jiného než jen na covida," dodal Thoma.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, adventní trhy, kulturní program, Českobudějovický advent, advent, vánoční stromek, Černá věž, Vánoce, Juraj Thoma, Facebook, Česko, Jiří Svoboda, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Kelis Vilímek

Tak to se dalo předpokládat...

Úterý, 27. října 2020, 14:36Odpovědět

Jan Richter

Pojdme do ulic vláda nám chce zrušit vánoce , silvestr a NOVÝ ROK ... Tou labolatoří z

Úterý, 27. října 2020, 13:16Odpovědět

Advent v Budějcích je zrušený. Nebude přílet anděla ani rozsvícení stromku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.