Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Teplárnu v Plané pohání motory Rolls-Royce. Moderní technologie snížily škodlivé emise o 90 procent

Není to tak dávno, co v Plané nad Lužnicí stála stará a špinavá teplárna. Nevzhlednou stavbu v roce 2012 nahradil moderní zdroj energie, který zaujal také v ekologické soutěži E.ON Energy Globe. Zařízení patří mezi evropské technologické špičky a pomohl snížit škodlivé emise v okolí o více než 90 procent.

První etapa rekonstrukce a modernizace zdroje proběhla v letech 2012 až 2015, další etapy pak následovaly a dá se říci, že investice do moderních technologií v Plané nad Lužnicí stále ještě zdaleka neskončily.

„Jednoduše řečeno se nám podařilo přebudovat „špinavou“ teplárnu z minulého století na moderní čistý zdroj energie. Komplexní modernizaci jsme zahájili v roce 2012, do všech opatření a nových technologií investovala skupina C-Energy více než dvě miliardy korun. Výsledkem je zásadní pokles emisí vypouštěných do ovzduší,“ říká generální ředitel celého zařízení Libor Doležal.

Podle jeho slov jde o projekt, který je na tuzemské poměry unikátní. Použitá technologie umožňuje s vysokou účinností vyrábět elektřinu a teplo, navíc je doplněna o solární elektrárnu. Výsledné ekologické řešení výrazně zlepšilo kvalitu ovzduší v okolí. „Od roku 2012 se nám podařilo snížit produkované emise o více než 90 procent. Nicméně naše ambice v této oblasti nekončí, mimo jiné připravujeme v horizontu několika let kompletní opuštění spalování uhlí,“ doplňuje Doležal.

Společnost C-Energy, která zařízení vybudovala, totiž od roku 2014 postupně modernizuje původně čistě uhelný energetický zdroj a také všechny rozvody tepla v rámci rozsáhlé sítě centrálního zásobování teplem v okolí.

Klíčovým zdrojem energií jsou plynové kogenerační jednotky, které jsou svým výkonem i počtem aktuálně zdaleka největším energetickým zdrojem tohoto typu v České republice. „Používáme kogenerační jednotky Rolls-Royce. Poslední dvě byly instalovány letos a jednalo se o vůbec první instalaci nejmodernějšího a největšího plynového motoru této značky na světě,“ doplnil.

Energii zařízení dodává jednak domácnostem v aglomeraci Tábor – Sezimovo Ústí – Planá nad Lužnicí a také průmyslovým podnikům v okolí. 

Ekologický zdroj na jihu Čech zaujal také v soutěži E.ON Energy Globe, kterou můžeme přirovnat k jakýmsi ekologickým Oscarům. „Účast v soutěži je pro nás unikátní příležitostí inspirovat ostatní energetické zdroje v České republice a ukázat jim cestu, jak je možné modernizovat stávající teplárny, zajistit stabilní dodávky tepla a energií a přitom snížit dopady provozu zdrojů na životní prostředí,“ uzavřel Libor Doležal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto C-Energy

Štítky Planá nad Lužnicí, teplárna, ekologie, E.ON, Energy Globe, energie, Rolls-Royce, soutěž, teplo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárnu v Plané pohání motory Rolls-Royce. Moderní technologie snížily škodlivé emise o 90 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.