Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Další část D3 má stavební povolení. Úsek z Třebonína se začne stavět na jaře

Už na jaře příštího roku by se mohl začít stavět další úsek dálnice D3. Část z Třebonína do Kaplice nádraží získala od ministerstva dopravy stavební povolení a ŘSD nyní hledá zhotovitele. Osmikilometrový úsek by měl vyjít na 2,4 miliardy korun.

Stavební povolení na úsek Třebonín – Kaplice nádraží vydalo ministerstvo dopravy včera. „Na úsek dlouhý 8,5 kilometru D3 je již prakticky dokončena majetkoprávní příprava a probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby,“ uvedl na Twitteru ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Nabídky by podle něj mělo mít ŘSD v prosinci. Na dálnici z Třebonína bude deset mostů a jedna mimoúrovňová křižovatka, která bude podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého nejtěžším stavbním objektem. Úsek zasáhne do devíti katastrů. Stavba by měla začít v březnu nebo dubnu příštího roku a hotovo má být v roce 2024. Náklady na osmikilometrový úsek jsou 2,4 miliardy bez DPH.

Zpoždění obchvatu

V Jihočeském kraji jsou rozestavěné dva další úseky dálnice, které budou tvořit obchvat Českých Budějovic. Podle původních plánů měly být tyto části hotové v roce 2022, nyní je ale jasné, že zprovoznění se o roky posune.

Silničáři totiž museli zastavit práce na tunelu Pohůrka, který má být v úseku Úsilné – Staré Hodějovice. Důvodem je agresivní spodní voda, která by se mohla do stavby dostat. Stavební firmy tak místo stavby pomocí takzvaných milánských stěn, kdy se zvlášť budují stěny, strop a podlaha, položí do jámy monolitický tunel, který je z jednoho kusu, a do kterého se voda nedostane.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Celá D3 z Prahy k hranicím by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla být hotová do roku 2028.

Ohodnoť článek

Foto ŘSD

Štítky Jihočeský kraj, dálnice, D3, ŘSD, Třebonín, stavební povolení, Ředitelství silnic a dálnic, Dálnice D3, Ministerstvo dopravy České republiky, Kaplice, Radek Mátl, Twitter, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další část D3 má stavební povolení. Úsek z Třebonína se začne stavět na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.